Žrijeb 6. decembra

U Costa do Sauipeu u brazilskoj državi Bahia 6. decembra bit će održan žrijeb grupa za svjetsko nogometno prvenstvo.

Među 13 evropskih i 32 reprezentacije svijeta prvi put u bubnju će se naći i ceduljica s imenom Bosne i Hercegovine. Zasad nije poznat raspored jakosnih grupa za žrijebanje, ali je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) saopćila da će nosioci biti domaćin Brazil i sedam najbolje rangiranih reprezentacija na FIFA-inoj oktobarskoj listi.
Po tom kriteriju izvjesno je da BiH neće biti jedan od nosilaca, s obzirom na to da je na septembarskoj listi zauzimala 18. mjesto i ne očekuje se značajniji pomak ka vrhu, uprkos pobjedi u gostima nad Litvanijom.  
Prvih osam pozicija na listi trenutno zauzimaju Španija, Argentina, Njemačka, Italija, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Brazil. Od ovih reprezentacija jedino Urugvaj nije izborio plasman na SP, za što će imati priliku u dodatnim kvalifikacijama u kojima igra protiv Jordana.
FIFA je saopćila da će u određivanju ostala tri "šešira" u obzir biti uzeti "geografski i sportski kriteriji". Od devet reprezentacija koje se na listi trenutno nalaze ispred BiH, šest ih se zasad plasiralo na SP, od kojih četiri evropske - Holandija, Švicarska, Rusija i Engleska, te SAD i Čile. FIFA će narednu listu objaviti 17. oktobra.
Na svjetskom prvenstvu nastupit će 32 reprezentacije, a najveći broj dolazi iz Evrope - 13 ekipa. Devet je već osiguralo plasman na SP pobjedama u kvalifikacijskim grupama, dok će osam drugoplasiranih reprezentacija igrati dodatne kvalifikacije.
Uz Bosnu i Hercegovinu, plasman na SP osigurale su selekcije Belgije, Italije, Njemačke, Holandije, Švicarske, Rusije, Engleske i Španije. U baražu će igrati: Hrvatska, Švedska, Rumunija, Island, Portugal, Grčka, Ukrajina i Francuska, dok je Danska ispala kao najlošija drugoplasirana selekcija.
Južna Amerika će u Brazilu imati pet predstavnika, dok jedna ekipa igra dodatne interkontinentalne kvalifikacije. Domaćinu Brazilu pridružili su se Argentina, Čile, Kolumbija i Ekvador, a za šesto mjesto  se bori Urugvaj koji će u interkontinentalnim kvalifikacijama u novembru igrati protiv Jordana.
U Brazilu će iz azijske zone nastupiti Australija, Iran, Japan i Južna Koreja, dok šansu u dodatnim kvalifikacijama traži Jordan. Kostarika, Honduras i Sjedinjene Države učesnici su SP-a iz CONCACAF zone, a za četvrto mjesto u interkontinentalnim kvalifikacijama borit će se Meksiko s prvakom zone Oceanije reprezentacijom Novog Zelanda.
Zasad jedino nije poznat niti jedan sudionik svjetskog prvenstva iz Afrike, koja će dati pet reprezentacija. U posljednjoj rundi kvalifikacija sastaju se: Burkina Faso - Alžir (prvi meč 3:2), Obala Slonovače - Senegal (3:1), Etiopija - Nigerija (1:2), Tunis - Kamerun (0:0) i Gana - Egipat (6:1). Uzvratni susreti na rasporedu su u novembru.
Utakmice svjetskog prvenstva bit će igrane u 12 brazilskih gradova: Belo Horizonteu, Braziliji, Cuiabi, Curitibi, Fortalezi, Manausu, Natalu, Porto Alegreu, Recifeu, Rio de Janeiru, Salvadoru i Sao Paulu. Prvenstvo se održava od 12. juna do 13. jula 2014.