"Spiskao" 500 mil. pa došao pameti

Na Santiago Bernabeua stvara se nova "La Quinta del Buitre": Isco, Carvajal, Jesé, Morata i Illarramendi...

Mijenja li Real Madrid radikalno svoju strategiju? Pitanje je to koje se nameće samo po sebi nakon što je "kraljevski klub" u kratkom roku angažirao trojicu mladih španskih nogometaša.
Čini se da je Florentino Perez poslušao savjet Zinedine Zidanea te je ponešto modificirao svoj originalni plan iz prvog mandata na klupi "kraljevskog kluba", poznat pod sintagmom "Zidanes y Pavones". U dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka naglasak je na "Pavonesima".
Na Santiago Bernabeua stvara se nova "La Quinta del Buitre": Isco, Carvajal, Jesé, Morata i Illarramendi. Kvintet koji neodoljivo podsjeća na originalan nadimak slavne petorke izašle iz pera novinara El Paisa Julija Césara Iglesiasa: Butragueño, Sanchís, Vázquez, Míchel i Pardeza.
Niska mladih igrača sredinom osamdesetih prekinula je jedan od najdužih postova Reala u povijesti. "Kraljevi" nisu osvojili naslov čak pet godina, a onda su od 1986. do 1990. upisali pet uzastopnih "recki". Može li taj uspjeh ponoviti nova "La Quinta"? U Madridu se nadaju da može, dok će u Barceloni zasigurno reći: nema šanse!
Trojica od petorice spomenutih igrača dolaze iz omladinskog pogona Reala. Jese, Morata i Carvajal, potonji je, doduše, do prve ekipe došao preko Bayera iz Leverkusena. Isco je stigao iz Malage, a Illarramendi iz Real Sociedada, kluba u kojem je ponikao Xabi Alonso, za mnoge ključni igrač današnje ekipe Reala i španske reprezentacije, kojem bi baš Illarramendi trebao biti nasljednik u obje selekcije. Slučajno ili namjerno, koincidencija je lako uočljiva.
Sva petorica su španski reprezentativci u mlađim kategorijama. Baskijac je najstariji s 23 godine, Isco, Carvajal i Morata generacija su '92., dakle, rođeni su godini u kojoj je Barcelona konačno osvojila svoj prvi naslov prvaka Europe. Jese je najmlađi (20), a za mnoge i najtalentiraniji među petoricom iznimno talentiranih mladih igrača.
Real potrošio 500 miliona eura
Barcelona je u proteklih nekoliko godina ostvarila svoje najveće uspjehe u historiji oslanjajući se uglavnom na igrače iz omladinskog pogona: Lionel Messi, Xavi Hernandez, Carles Puyol, Victor Valdes, Andes Iniesta i Gerard Pique bili su udarna skupina igrača pod kojima je Pep Guardiola pokorio Španjolsku, Europu i svijet.
U posljednjih pet godina Barcelona je osvojila ukupno 12 trofeja, a Real samo tri. Dok je Barca temeljila većinu toga na svojoj djeci, Real se po običaju uzdao u strance. U posljednjih pet godina doveo je čak 25 igrača, a Barcelona 14. S time što su Barcini došljaci uglavnom "vodonoše", dok u Realu igraju glavne role. Real je do 2009. do danas potrošio gotovo 500 milijuna eura na pojačanja, a Barcelona dvjestotinjak miliona manje. Katalonci su potrošili dosta manje a bili su značajno uspješniji. Dovoljno da se Perez zamisli i revidira svoj plan, neki će reći kopira Barcu.
Bale stiže, mlade snage polako preuzimaju kormilo
Daleko od toga da će Real prestati kupovati inozemne zvijezde, uostalom, nije ih prestala kupovati ni Barca. Gareth Bale na putu je prema Bernabeuu, taj transfer bi lako mogao srušiti svjetski rekord koji drži Cristiano Ronaldo. Međutim, ne može se ne zamijetiti tendencija pomlađivanja ekipe, i to dobrim dijelom s igračima iz vlastite škole nogometa.
Osim nove "La Quinte", Carlo Ancelotti će u sljedećoj sezoni ozbiljno računati na Nacha, još jednog Realov "djeteta", te mladog Brazilca Casimera. Iz prikrajka će svoju šansu čekati iznimno talentirani Jose Rodriguez. Mlade snage Reala polako preuzimaju kormilo, no tek ćemo vidjeti hoće li uz pomoć iskusnih lavova uspjeti srušiti dominaciju Barce?