Nakon UEFA-ine suspenzije

Vrijednost dionica Fenerbahcea danas je pala za oko 36 miliona eura, dok je vrijednost drugog istanbulskog kluba Bešiktaša, kažnjenog godinom zabrane nastupa u UEFA-inim takmičenjima pala za oko osam miliona eura

Vrijednost dionica turskih klubova Fenerbahcea i Bešiktaša naglo je opala nakon odluke Disciplinske komisije krovne fudbalske asocijacije Evrope (UEFA) o suspenziji tih klubova iz evropskih kupova u naredne dvije, odnosno jednu sezonu, javio je novinar agencije Anadolija.
Vrijednost dionica Fenerbahcea danas je pala za oko 36 miliona eura, dok je vrijednost drugog istanbulskog kluba Bešiktaša, kažnjenog godinom zabrane nastupa u UEFA-inim takmičenjima opala za oko osam miliona eura.
Cijena dionice Fenerbahcea pri jučerašnjem zatvaranju Istanbulske berze bila je 30,88 turskih lira (16 eura), dok je nakon jutrošnjeg otvaranja berze jedinična cijena dionice pala za 9,21 posto i dostigla vrijednost od 27,70 lira. Ukupna vrijednost dionica tog kluba od jučer je sa 760 opala na 690 miliona lira (oko 345 miliona eura).
Cijena dionice Bešiktaša jučer je iznosila 1,47 lira, dok je jutros doživjela pad  od 4,13 posto i sada iznosi 1,39 lira (oko 70 euro centi).
S druge strane, cijena dionice Trabzonspora, koji je nakon susprenzije Fenerbahcea i Besiktasa, obezbijedio nastup u evropskim kupovima, porasla je za 9,5 posto, a ukupna vrijednost dionica tog kluba na berzi dosegla je 167 miliona lira (86 miliona eura).
Stručnjak za strategiju globalnih berzovnih kreatanja Gokhan Uskulay, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija, da bi ukupni negativni ekonomski efekat Fenerbahcea i Besiktasa, nakon UEFA-inih kazni mogao doseći 100 miliona eura.
Disciplinska komisija krovne fudbalske asocijacije Evrope (UEFA) zabranila je turskim klubovima Fenerbahceu i Besiktasu nastupe u evropskim kupovima u narednim sezonama.Fenerbahce je kažnjen sa "dvije plus jednu sezonu" zabrane nastupa u evropskim kupovima, dok je Bešiktaš kažnjen na godinu dana zabrane igranja u UEFA-inim takmičenjima.
Disciplinska komisija UEFA-e nakon razmatranja odbrane koju je uprava istanbulskog Feberbahcea dostavila prošle sedmice, objavila je odluku kojom je taj klub kažnjen zabranom nastupa u evropskim kupovima  u naredne dvije sezone. Razmatrajući navode po kojima je Fenerbahce optužen za namještanje utakmica, Disciplinska komisija je kaznila taj klub sa još jednom godinom zabrane nastupa u UEFA-inim takmičenjima, ali će aktiviranje treće godine kazne biti direktno vezano za eventualne kazne tom klubu u narednih pet godina.
UEFA je zatražila dodatne izvještaje u vezi sa predsjednikom kluba Azizom Yildirimom i članovima uprave Ilhanom Eksiogluom, Sekipom Mosturogluom. Yildirim je suspondovao nekoliko članova uprave kluba, do donošenja konačne odluke turskog pravosuđa.
-Bešiktaš suspendovan na godinu-
Drugi istanbulski klub Bešiktaš, suspendovan je na godinu dana neigranja u evropskim takmičenjima, saopšteno je nakon sastanka Disciplinske komisije UEFA-e.