Padavičari

Odglumio sam prekršaj jer je bilo neodlučeno, a htio sam pobjedu, objasnio je jednom Luis Suarez nagon za valjanjem...

Nisam se smijao Rafaelu zbog crvenog kartona, nego navijačima Uniteda. To je bio moj odgovor na njihove provokacije i uvrede, pokušao je opravdati glumatanje defanzivac Chelseaja David Luiz nakon što je u završnici utakmice protiv Uniteda "zaradio" isključenje svoga sunarodnjaka.

Prekasno, šteta je već učinjena, a on je zaslužio novi nadimak – Pomoćnik Bob (desna ruka Klauna Krustyja u Simpsonima). Ionako im je frizura frapantno slična.

"Pao je poput umirućeg labuda i onda se još smijao. To je loše. Kakav je to profesionalac?", prisnažio je Brazilčevu teatralnost ljutiti sir Alex Ferguson.

David Luiz, međutim, nije prvi koji je prevario sudiju i "navukao" ga na pogrešnu odluku. Fudbal je pun "Luiza" koji su glumom, iako bez sata u školskoj dramskoj sekciji, i olakim padanjem, iako problema s ravnotežom nemaju, uspjeli nadmudriti ljude u crnom.

"Odglumio sam prekršaj jer je bilo neodlučeno, a htio sam pobjedu", objasnio je jednom Luis Suarez nagon za valjanjem po zemlji bez prethodnog kontakta. Iste bi riječi potpisali Ronaldo, Bale, Drogba, nenadmašni Inzaghi... Rijetki će poput "zločestog momka" Joeya Bartona priznati simuliranje. "Želio sam Oscara", kazao je ludi Joey nakon što je zaradio isključenje Arsenalova Gervinha.

Lošom glumom nisu, međutim, zaraženi samo fudbaleri. Norberta Meiera, tadašnjeg trenera Duisburga, upravo je simuliranje koštalo i posla i reputacije. Meier se pokraj terena, onako usput, zakoškao s fudbalerom Kölna Albertom Streitom, udario ga glavom i pao. Sudija je, vjerujući gospodinu u godinama, Streitu pokazao crveni karton, no snimka je otkrila ko je zapravo bio napadač. Dva dana poslije Meieru je uručen otkaz, a fudbalski savez izrekao mu je tri mjeseca zabrane rada u fudbalu.

Pippo Inzaghi - Umjetnik simuliranja
Bio je kralj kaznenog prostora i neokrunjeni kralj simuliranja od čega je napravio umjetnost. "Čovjek koji je rođen u ofsajdu", kako ga je nazvao sir Alex Ferguson, dobivao bi epileptične napadaje čim bi mu se protivnik približio u kaznenom prostoru. Specijalnost mu je bila da rukama obgrli protivnika i pokušava se otrgnuti.

Rivaldo  - Pogođen u bedro, ulovio se za lice!
Mnoge je okrenuo protiv sebe nakon poteza na utakmici SP-a 2002. protiv Turske. Hakan Ãœnsal je za prekida šutnuo loptu prema Rivaldu i pogodio ga u bedro, a ovaj je pao držeći se za glavu. Turčin je isključen, a varalica "kažnjen" sa 11,670 švicarskih franaka!? "Fudbal je igra u kojoj morate biti lukavi", branio se Rivaldo.

Kyle Lafferty - Srušio se, a taknuo ga nije...
Napadač Glasgow Rangersa se nakon žešćeg starta unio u lice fudbaleru Aberdeena Charlieju Mulgrewu i poslije kraće svađe pao iako nikakvog kontakta nije bilo. Mulgrew je dobio crveni karton, ali na Ibroxu nisu imali milosti – svoga su napadača suspendirali na dvije sedmice.

Didu ošamutio susret s navijačem
Što mu se motalo po glavi u jesen 2007. godine, ni danas nije jasno. Navijač Celtica uletio je u teren i golmana Milana lagano dodirnuo po obrazu. Dida je prvo krenuo za njim, no predomislio se pa se složio na terenu. "Bio sam ošamućen", branio se, no UEFA je lošeg glumca kaznila s dvije utakmice.

Bryan Carrasco - Sam se udario tuđom rukom!
U šest mjeseci na Maksimiru nije ostavio traga, ali zato je Čileanac mjesecima bio hit na internetu zbog nevjerojatnog poteza. Na utakmici U20 reprezentacija Čilea i Ekvadora uzeo je ruku suparnika pa sam sebe odalamio po licu(!?) i pao na travuk poput kakva nokautiranog boksera.

Cristiano Ronaldo - Sudije se posebno pripremaju
Jedan od najboljih fudbalera svijeta po "zlu" je dostojan nasljednik Superpippa. "Prije utakmica uvijek posebno razgovaramo o njemu. Kod Ronalda se uvijek mora biti spreman. Znao mi se osmjehnuti ležeći na travi kada bi shvatio da nisam pao na njegovu teatralnost", priznao je penzionisani danski sudija Claus Bo Larsen.

Didier Drogba - Kao od brda odvaljen, a pada...
Čovjek planina koji pada poput vile, objasnio je ukratko legendarni veznjak Manchester Uniteda i engleske reprezentacije Bryan Robson. Sredinom marta slabašni Genclerbirligi vodio je 1:0 u gostima kod Galatasaraya, a Drogba je pao kao pokošen. Dosuđen je penal, Drogba je uzeo loptu, zaletio se i – promašio, a Galatasaray izgubio.

Sergio Busquets - Dečki, jel’ mu dao crveni?
Predstava na utakmici protiv Intera dosad je najupečatljivija izvedba Barcina veznjaka. Nakon dvoboja s Thiagom Mottom pao je na travu s bolnom grimasom. Dok je sudija vadio crveni karton za Mottu, Busquets znatiželjno, krijući lice između dlanova gleda je li uspio u nakani.

Luis Suarez, prestani nas sramotiti
"Urugvajski kanibal" u suparničkom kaznenom prostoru prečesto gubi tlo pod nogama. Kapetan Redsa Steven Gerard tražio je svojedobno od Urugvajca da se obuzda od pretjeranog simuliranja, a menadžer Brendan Rodgers da prestane kaljati ugled kluba. Nije pomoglo.

Gareth Bale - Simuliram, tako se čuvam...
I najbolji fudbaler Premiershipa na glasu je kao "padavičar". Samo je ove sezone zbog simuliranja zaradio četiri žuta kartona. "Mogu me optuživati, ali ja samo želim sačuvati sebe i karijeru od pogibeljnih startova. Nije mi namjera simulirati, ali radije ću izbjeći ozljedu", rekao je.

Priča je objavljena u sportskom nedjeljniku Max!