Na Amsterdam areni

U Amsterdamu će večeras biti odigran finalni susret UEFA Europa lige, a sastaju se londonski Chelsea i lisabonska Benfica.

Chelsea, koji je prošle sezone u Ligi prvaka eliminirao Benficu u četvrtfinalu, mogao bi da postane i prvi tim koji je u dvije sezone osvojio oba evropska klupska takmičenja, ali i četvrti klub u historiji koji je osvojio sva tri klupska takmičenja pod okriljem UEFA-e.
Menadžer Chelseaja Rafael Benitez smatra da obje ekipe imaju podjednake šanse.
"Svako finale je drugačije, ali morate da imate samopouzdanje. Jorge Jesus je dobar trener, imaju dobar tim i iskusni su. Mislim da oba tima imaju podjednake šanse. Mi možemo praviti izmjene, kao i oni, ali na kraju sve zavisi od igrača na terenu", rekao je Benitez, koji neće moći da računa na napadača Edena Hazarda.
Dvadesetdvogodišnji Belgijanac zadobio je povredu tokom meča protiv Aston Ville u subotu, a Benitez je u utorak potvrdio da neće moći da računa na njega u jednoj od najvažnijih utakmica sezone.
Pod znakom pitanja je i nastup kapitena Johna Terryja, a konačnu odluku o tome Benitez će donijeti uoči početka meča.
Menadžer Chelseaja je pohvalio igru Benfice, navodeći da njegov tim očekuje težak meč.
"Ovo je finale i želim pobijediti. Ako to uspijemo, bit ću ponosan jer smo zaista radili dobro u teškim okolnostima. Moram odati priznanje svima koji su bili uključeni, stručnom štabu i igračima", dodao je.
Trener Benfice Jorge Jesus kazao je da bi osvajanje titule svima u klubu značilo mnogo, posebno jer lisabonski tim na evropski trofej čeka od 1962. godine.
"Osvajanje Europa lige bilo bi jedan od najvažnijih trenutaka u historiji kluba i mnogo bi značilo igračima i navijačima. Drago mi je što igramo baš protiv Chelseaja, jer u toj ekipi ima nekoliko igrača s kojima sam radio u prošlosti", izjavio je Jesus.
"Po mom mišljenju, u finalu su se sastala dva najjača tima. Chelsea ima odličan tim koji je završio na trećem mjestu u engleskom prvenstvu, što govori o njihovom kvalitetu. Chelsea ove godine ima bolje individualce, Oscara i Hazarda. To su tipovi igrača koji su londonskom timu nedostajali prošle sezone. Normalno je da ljudi smatraju da je Chelsea favorit, ali finale je finale. Mi imamo sve mogućnosti da slavimo", dodao je.
Benfica je već jednom igrala u finala ovog takmičenja, 1983. godine, ali je u tadašnjem Kupu UEFA pobijedio Tottenham.
Finalna utakmica Europa lige na Amsterdam areni počinje u 20 sati i 45 minuta.