NASTAVIO PA PAO

Nogometaši Liverpoola u fantastičnoj utakmici sinoć su savladali Newcastle rezultatom 4:2, no u fokusu javnosti je jedanaesterac kojim je domaći tim ovjerio pobjedu.

Liverpool je u triler-završnici uspio savladati Newcastle na čijem je golu stajao impresivni Martin Dubravka. Slovački golman je branio "sve i svašta" sinoć, uključujući i penal za Salaha, ali bod svojoj ekipi nije mogao donijeti.

U 87. minuti dosuđen je drugi penal na utakmici, ponovo za Liverpool. Ovoga puta Diogo Jota je pao u šesnaestercu nakon što je izašao sam pred Dubravku, a arbitar je odmah pokazao na bijelu tačku.

No, za mnoge će ovaj jedanaesterac ostati zauvijek enigma. Mali kontakt između Dubravke i Jote mogao se vidjeti na usporenom snimku, no onda je Jota nastavio kretnju prema lopti pa onda tek pao.
  Javnost u Velikoj Britaniji kivna je zbog odluke da se Liverpoolu dosudi penal, a čak je bilo i onih koji prozivaju Jotu jer se činilo da može postići pogodak, ali da je želio izboriti penal.

Legendarni nogometaši poput Garyja Nevillea, Johna Terryja i Iana Wrighta nisu mogli vjerovati da je ovo dosuđeno.

"O ne! Ne možete dosuditi penal za ovo. Nastavio se kretati naprijed pa tek onda pao. Prevelik je razmak. Bilo je nekoliko metara nakon kontakta s golmanom", poručio je Gary Neville nakon utakmice.

Terry je ovu situaciju nazvao "šokantnim simuliranjem", dok je Wright frapiran što Jota nije postigao gol u praznu mrežu, već je pao nakon nekog vremena.

Penal pogledajte OVDJE i procijenite da li je zaista trebao biti dosuđen.