NAJAVILI SU I TUŽBU

Turski nogometni velikan Fenerbahče prvi put se oglasio o političkom skandalu koji se dogodio u Saudijskoj Arabiji i koji je rezultirao otkazivanjem utakmice Superkupa Turske.

Fenerbahče i Galatasray odbili su odigrati utakmicu u Rijadu nakon što su im organizatori zabranili da s majicama Mustafe Kemala Ataturka izađu na zagrijavanje.

Sada se konačno oglasio Fenerbahče poručivši da su Republika Turska, država i "veliki vođa Kemal Ataturk" znatno važniji od trofeja i sportskih takmičenja.

"Prije svega, želimo reći da smo vrlo počašćeni i sretni vidjeti našu naciju uz sebe tokom cijelog procesa. Izražavamo zahvalnost svima koji su nam dali snagu i podršku u ovom teškom procesu. Naša država, naša republika, naš veliki vođa Mustafa Kemal Ataturk i naša nacija su vrhunske vrijednosti Fenerbahčea, kao i svih sportskih klubova naše zemlje. Te vrijednosti držimo iznad trofeja, sportskih takmičenja, finansijskih očekivanja, politike i ukratko, iznad svega ostalog. Prekidi do kojih je došlo prije finala Superkupa dogodili su se zbog naše osjetljivosti u vezi s našim vrijednostima o kojima se ne može pregovarati i nema drugog razloga ili svrhe osim toga", naveli su iz kluba.
 
Dodali su i da priča oko Superkupa nema nikakve veze s politikom između dvije države.

"Ova priča nema nikakve veze s vanjskom politikom, politikom uopće ili teorijama zavjere. Podsjećamo da sport treba biti daleko od politike. Pozivamo sve da djeluju razumno, da ne miješaju sport i politiku i da ne pretvaraju sport u materijal za političko nadmetanje", rekli su iz Fenerbahčea i najavili pokretanje zakonskih koraka:

"Najveća nam je želja da se rasprave, koje se vode u javnosti u krivom smjeru, prekinu što prije. Posebno želimo istaknuti da poremećaji u organizaciji Superkupa nisu samo zbog neprihvatanja zahtjeva dva kluba. Obavještavamo javnost da ćemo poduzeti zakonske korake protiv onih koji iznose nerealne i spekulativne izjave", zaključuje se u saopćenju.