NOVI SKANDAL

Nakon što je definitivno otkazana utakmica Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraya u saudijskom Rijadu, nije dugo trebalo da se skandal proširi dalje.

Susret se trebao odigrati jučer u Rijadu, ali Saudijci su zabranili nogometašima da na 100. godišnjicu formiranja Republike Turske nogometaši izađu u majicama s likom Mustafe Kemala Atatürka, a obje ekipe su odlučile da zbog toga ne nastupe.

No, turski mediji su otkrili kako je jedan Turčn, i to najmoćniji u turskom nogometu, stao na stranu Saudijaca i zagovarao da se utakmica odigra bez patriotskog čina uoči utakmice.

Naime, predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Büyükekşi je, očito zbog novca kojeg su Saudijci dali, tražio od predsjednika Fenera i Galate da pošalju igrače na teren uprkos zabrani nošenja majica sa likom osnivača Turske, a taj čin je odmah naišao na osudu turske javnosti.

"Srami se, osramotio si nas pred svijetom. Ne vraćaj se u Tursku, ovdje nema mjesta za tebe. Postani državljanin Saudijske Arabije", oštra je poruka koju mu je poslao novinar Adnan Aybaba.

Kako tvrde turski mediji, Büyükekşiju je nakon javnog linča kojem je bio izložen pozlilo, te je morala reagovati i hitna pomoć.

Büyükekşi se sada nalazi pod velikim pritiskom turske javnosti, a pojedini turski mediji su javili i da se u sve uključio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan koji je zatražio njegovu ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Turske.

Büyükekşi je na mjestu predsjednika Nogometnog saveza Turske od 16. juna prošle godine, a čini se da će Turci u 2024. godinu ući bez čelnog čovjeka turskog nogometa.

Zanimljivo, na Wikipediji je već promijenjen njegov status u "bivši predsjednik NS Turske", no zvanične potvrde o njegovoj ostavci još uvijek nema.