NASLOVI MEDIJA

Utakmica Superkupa Turske između Galatasaraya i Fenerbahčea odgođena je nakon što Saudijska Arabija nije dozvolila Ataturkove majice i transparente na utakmici, a ova odluka naišla je na širok odjek u svjetskoj štampi.

Čuveni L'Equipe piše da su oba kluba odbila igrati u zadnji čas i da je ovo nečuvena sramota za obje nacije.

"Superkup Turske, koji je planirano da se igra u Rijadu, otkazan je u zadnji čas. Razlog je što lokalne vlasti nisu dozvolile nošenje majica sa likom Atatürka, osnivača i prvog predsjednika Republike Turske. Lokalne vlasti u početku nisu dozvolile navijačima da donese tursku zastave. Turske vlasti su potom reagovale i zabrana je ukinuta, ali nije ukinuta zabrana nošenja majica sa likom Ataturka. Daljnji pregovori nisu uspjeli, a dva tima su odbila igrati baš kad se stadion počeo puniti", piše francuski list.

I ostali mediji nisu štedjeli Saudijce, a pogotovo Turke, optuživši ih da idu iz skandala u skandal.

"Galatasaray i Fenerbahče odbili su da igraju utakmicu nakon što saudijska vlada nije dozvolila da se nose majice u čast osnivača Republike Turske. Haos u Superkupu je vrhunac skandaloznih dešavanja u turskom nogometu", navodi španski As.

"Utakmica između Galatasaraya i Fenerbahčea u Saudijskoj Arabiji odgođena je za kasniji termin zbog političkih problema. Ova odluka je donesena iako je ostalo malo vremena do početka utakmice", navodi italijanski Sky Sport.

"U turskom Superkupu dogodio se skandalozan incident. Odbijanje Galatasaraya i Fenerbahčea da odigraju utakmicu izazvalo je novi skandal u turskom nogometu. Utakmica koja je planirana da se igra na Awwal Parku, gdje je igrao Ronaldo, otkazana je zbog odbijanja oba kluba", navodi Marca.

"Diplomatska kriza između Turske i Suadijske Arabije. Utakmica Superkupa između Galatasaraya i Fenerbahčea odgođena je nakon nesuglasica sa saudijskim vlastima", piše italijanski Sportmediaset.

I engleski mediji navode da su Saudijici odbili prijedlog Turaka.

"Finale Superkupa je otkazano jer su vlasti Saudijske Arabije odbile zahtjev Galatasaraya i Fenerbahčea da odaju počast Atatürku, osnivaču Republike Turske", piše The Mirror.

"Diplomatska kriza bez presedana. Kriza je nastala kada su lokalne vlasti spriječile da se na stadion unesu transparenti i majice na kojima se spominje Mustafa Kemal Atatürk, osnivač i prvi predsjednik Republike Turske", navode drugi otočki mediji.

Francuski FootMercato navodi da je čak bilo i hapšenja navijača.

"Nakon oštre reakcije saudijskih vlasti, policajci su otišli toliko daleko da su uhapsili svakog navijača sa Atatürkovom slikom", tvrdi pomenuti izvor.

Kako se navodi u zajedničkom saopćenju klubova, utakmica će biti odigrana naknadno, a za sada nije poznato kada bi se to moglo desiti.