NEVJEROVATNA PRIČA

Kanadska golmanica Rylee Ann Foster priredila je nešto što zovu "najvećim preokretom u sportu" jer se vratila među stative nakon stravične saobraćajne nesreće prije dvije godine.

Foster (25) je važila za vrlo talentovanu golmanicu. Iz Kanade je 2019. godine stigla u slavni Liverpool, gdje je počela da brani i pravi svjetsku karijeru. Međutim, sve je prekinula stravična saobraćajna nesreća.

Mlada Kanađanka je doživjela stravičnu saobraćajnu nesreću u Finskoj 16. oktobra 2021. godine, samo tri dana nakon fantastičnog nastupa za Liverpool.

U dva navrata imala je sreće što je ostala živa. Prvi put kada je doživjela nesreću tokom koje je od siline udarca izletjela iz automobila i tako letjela tridesetak metara. Drugi put je imala sreće nakon velikog propusta doktora jer su je neobjašnjivo otpustili iz bolnice sa slomljenim vratom i infekcijom koja je mogla biti kobna.

Infekcija joj je paralizirala ruku i takva je krenula nazad za Liverpool. No, mlada golmanica nije odustala i krenula je u proces rehabilitacije da bi se sada nakon nebrojenih sesija oporavka i borbe s depresijom vratila među stative.

Volja i želja za nastavkom života, ali i karijere, donijele su joj da sada ponovo izađe na teren i stane među stative. Ovoga puta daleko od voljenog Liverpoola jer je zaigrala za Wellington Phoenix u elitnoj ligi australskog nogometa (A-liga). Sada igra kao starter i pruža odlične partije.

Rylee Foster je nesreću doživjela nakon što je dobila nekoliko dana slobodno i zaputila se s prijateljima u Finsku gdje je njen dečko profesionalno igrao košarku.

Nesreću su doživjeli na autoputu u Finskoj kada je vozač pokušao preticanjem zaobići vozilo ispred, ali je naletio na led i onda izgubio kontrolu nad vozilom koje se prevrnulo nekoliko puta. Fraser je pronađena u obližnjem polju.

Teško krvarenje u mozgu, višestruki prijelomi vrata i kičme, slomljeno koljeno i druge modrice. Imala je sedam prijeloma na vratu i pravo je čudo kako zauvijek nije ostala paralizovana. Doktor joj je odmah rekao da neće nikada više zaigrati nogomet.

Dok je trajao proces oporavka, istekao joj je ugovor s Liverpoolom i na Anfieldu ga nisu željeli produžiti. Bila je na probi u Celticu, ali nije prošla medicinske preglede zbog rezultata magnetne rezonance koljena.

Kada se sve činilo izgubljenim, njen agent je dobio ponudu od Wellington Phoenixa i dobila je novu šansu kako bi ispunila snove. Preselila je na novi kontinent, počela briljirati i napravila jedan od najboljih preokreta ikad viđenih u svijetu nogometa.