OD JANUARA U BARCI

Prije dvije godine njegova tržišna vrijednost bila je 200.000 eura. Danas je 40 miliona. Vítor Roque, koji će uskoro napuniti 19 godina, tek se oženio uoči skorog prelaska u Barcelonu.

Arménio Neto, marketinški stručnjak u Brazilu koji je doživio Neymarov bum izbliza u Santosu, vidi potencijal u "Tigrinhu", kako je Roqueov nadimak, da se na tržištu oglašavanja takmiči sa Viniciusom Jr i Rodrygom, dva najpopularnija brazilaska nogometaša.

Vitor Roque je trenutno drugi najkorisniji igrač u Brazilu, odmah iza Endricka, budućeg igrača Real Madrida.

Nogometaš koji trenutno igra za Atletico Paranaense je već kaparisan od Barcelone i na Nou Camp će preći početkom nove godine u transferu vrijednom između 30 i 40 miliona eura, a koji bi mogao premašiti i 60 miliona u zavisnosti od ispunjenja niza bonusa.

To je najveća prodaja u skoro stogodišnjoj istoriji Paranaensea, danas jednog od klubova sa najzdravijim načinom poslovanja u brazilskom nogometu.

"Roque je bio sjajna stvar za Athletico finansijski i sportski. Kupljen je od Cruzeira po iznenađujućoj cijeni, ali se pokazao do te mjere da je prodan u Barselonu po veoma visokoj cijenii, kaže Armênio Neto za EFE, specijalista za sportske poslove i osnivački partner kompanija Let's Goal.

Neto, koji je bio na čelu Santosovog odjela marketinga između 2010. i 2013., u vrijeme kada je Neymar eksplodirao sve dok nije potpisao za Barcu, vjeruje da Roqueov pravi ekonomski potencijal tek treba biti otkriven.

"Neymar ima jake kompanije povezane s njegovim imidžom više od deceniju i sada vidimo nova imena kao što su Rodrygo i Vini Jr. koja privlače različite brendove. Mislim da ćemo od sada vidjeti pravi utjecaj Roqueovog imidža igranja za Barcelonu", objašnjava on.

Napadač iz Timoteo, grada u Minas Geraisu, brazilskoj državi u kojoj je rođen i Pelé, ima 2,1 milion pratilaca na svom Instagram nalogu na kojem se ne ističe nikakva suradnja s reklamnim brendovima.

U Paranaenseu vlada potpuna tajnost kada je u pitanju priča o finansijskim koristima koje je ostvario u klubu, osim brojki njegovog transfera. Naravno, svjesni da može još više rasti, 20 posto prava od buduće prodaje igrača će pripasti njima.

"Ima sve da postane super nogometaš, ali samo vrijeme će dati odgovor," rekao je Renê Salviano, izvršni direktor agencije, EFE, stručnjak za toplotnu mapu i sportski menadžment.

Prema njegovom mišljenju, Roque može biti marketinški hita ko bude znao da iskoristi moć medija koju će imati kada pređe u Barcelonu.

"Moraće znati kako se ponašati, stvoriti odgovarajući imidž i u pravim trenucima, sve to iskoristiti u svoju korist, dajući do znanja da je njegov talenat već način da privuče milione obožavatelja koji žele malo znati više o njegovom svakodnevnom životu", rekao je.

U tom smislu, prije nego što dođe u Španiju početkom nove godine, brazilski napadač se ove sedmice vjenčao sa studenticom Dayane Lins na ceremoniji rezervisanoj za porodicu i vrlo bliske prijatelje.

Na sportskom nivou, "Tigrinho", visok 1,72 metra i koji je ove godine debitovao za A reprezentaciju Brazila, odigrao je 81 utakmicu i postigao 28 golova u Paranaenseu.

Ove godine je postigao 21, a brojke bi mogle biti bolje da nije bilo povrede skočnog zgloba zbog koje je bio odustan dva mjeseca.