Zvanično

Zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmici protiv Crne Gore (3:1), na adresu fudbalskog saveza Srbije stigla je novčana kazna u iznosu od 50.000 eura, a "orlovi" će uz to morati igrati pred praznim tribinama krucijalnu utakmicu protiv Bugarske za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Uz to, Fudbalski savez Srbije morat će platiti dodatnih 10.000 eura za lošu kontrolu i prodaju ulaznica za utakmicu, ukupno 7250 zbog korištenja pirotehnike, 8.000 za blokiranje prolaza na tribini te 14.000 zbog uporabe lasera. Dakle, gotovo 90 hiljada eura!

Kazna nije zaobišla niti crnogorski savez koji će morati "iskeširati" ukupno 20.000 eura, objavila je UEFA.

Disciplinska komisija UEFA-e donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Hrvatski nogometni savez, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Kazna je izrečena zbog ponašanja hrvatskih navijača na utakmici protiv Turske koja je odigrana u Osijeku u kvalifikacijama za EP.

Nakon prijave FARE-a, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na što se Hrvatski nogometni savez detaljno očitovao.

Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Hrvatski nogometni savez, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Pritom je aktivirana uvjetna kazna od 2. listopada (zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mjesta), izrečena za incident na utakmici protiv Latvije u Rijeci, te je izrečena nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mjesta, što ukupno iznosi 6.000 mjesta.

Također, HNS je kažnjen s još 1.000 eura zbog paljenja baklji, za što je prijavljen od strane delegata utakmice.

Hrvatski nogometni savez u svom je očitovanju ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dijela navijača, ali je pritom detaljno opisao konkretno postupanje HNS-a, MUP-a te pravosudnih tijela, koji su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije.

Uefa je prihvatila takve argumente kao olakotne okolnosti te je HNS izbjegao potpuno zatvaranje stadiona, pa će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EURO 2024. protiv Armenije imati podršku navijača na Maksimiru.

Hrvatski nogometni savez narednih će dana obavijestiti javnost o procesu prodaje ulaznica za utakmicu protiv Armenije koja će 21. novembraa biti odigrana u Zagrebu - poručili su iz HNS-a.

Faktor