GNUSNIJE NE MOŽE

Nogometaš španskog prvoligaša Granade Shon Weissman optužen je za moguće zločine iz mržnje protiv Palestinaca nakon što je podijelio nekoliko poruka na društvenim mrežama.

Standardni izraelski reprezentativac (27) prijavljen je pokrajinskom tužilaštvu u Granadi zbog poruka na društvenim mrežama. Izraelac je dijelio određene objave nakon što je izbio izraelsko-palestinski oružani sukob.

Tužbu je uputila grupa Palestinaca koji već nekoliko godina žive u Granadi.

"Smatramo da postoje indicije da se radi o zločinu iz mržnje, kako zbog objava, tako i zbog sadržaja onih poruka čije širenje igrač pomaže. Komentari poput onih Shona Weissmana samo doprinose stvaranju mržnje i razbijanju suživota", navodi se u zvaničnoj tužbi.

Među gnusnim porukama koje je objavljivao, izdvaja se ona "Zašto mu Ezael ne puca u glavu", kao i "Koji je logičan razlog zašto 200 tona bombi već nije bačeno na Gazu", navodi se na Weissmanovom Twitteru, a prenosi Marca.

Inače, riječ je o nogometašu koji je ušao u četvrtu sezonu nogometa u Španiji. Igrao je za Valladolid i Granadu, a prethodno u austrijskom Wolfsbergeru te brojnim klubovima u Izraelu. Za reprezentaciju svoje zemlje upisao je 31 nastup.