TRI SU KLJUČNE STVARI

Od 20:45 igra se utakmica Hrvatske i Turske u Osijeku.

Pred nogometašima Hrvatske i Turske utakmica je kvalifikacija za Euro 2024. na osječkoj Opus Areni.

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić ima problema s izostancima pred ključnu utakmicu, no u pitanju je veliki ulog - s tri boda Hrvatska bi gotovo sigurno osigurala plasman u Njemačku idućeg ljeta.

Turci se, naravno, ne predaju, žele iskoristiti probleme u hrvatskim redovima i osvojiti važne bodove u Osijeku. S tim ciljem na umu, novinari turskog Fanatika kontaktirali su Roberta Prosinečkog, proslavljenog hrvatskog reprezentativca koji je dio trenerske karijere proveo u Turskoj vodeći Denzilispor i Kayserispor.

Žuti je naime otkrio kako Turci mogu svladati Vatrene u Osijeku.

"Hrvatska je uvijek Hrvatska. Dugo igraju zajedno, a to je jedan od najvažnijih faktora koji čini razliku na reprezentativnoj razini. Ako imate grupu igrača koji su usvojili plan igre, dobro se poznaju i pomažu jedni drugima, to će vam omogućiti da imate nadmoć na terenu", započeo je Prosinečki pa dodao da Hrvatska nema bitnih izostanaka, osim Andreja Kramarića koji se zbog ozljede vratio u Njemačku, odnosno svoj Hoffenheim.

Tvrdi da turski izbornik Vincenzo Montella zna kako igra Hrvatska, ali otkriva na što posebno moraju paziti:

"Izuzetno su strpljivi u posjedu, ne žure, uspješnost dodavanja drže na dovoljno visokom nivou, toliko da čak uspavaju i protivnika, a iz malih prilika dolaze do rezultata. Turska mora omesti uspješnost dodavanja, najlakše je igrati defanzivno i tražiti rezultat kroz kontre, ali to svi rade. Turskoj treba jača taktika da se vrati sa sva tri boda".

Legendarni Vatreni tvrdi da moraju visoko pritisnuti Hrvatsku.

"Umjesto da prepuste loptu Hrvatskoj, treba udariti snažan presing u prednjem polju. Potrebno je forsirati pogreške i igrati hrabro. Ako je cilj pobjeda, Montella će trebati agresivan pritisak u prednjem dijelu terena. To nije lako igrati, a obrambene su tranzicije vrlo važne", zaključio je.