Dok se brojni nogometaši povlače iz aktivnog bavljenja sportom još u četvrtoj deceniji života, nekadašnji miljenik fanova u Premier ligi igra još uvijek u 43. godini.

Neki nogometaši, uprkos tome što nisu ostavili mnogo nasljedstva iza sebe, ostali su u lijepom sjećanju navijača i podsjećaju na jednu zlatnu eru Premier lige. Takva je situacija s norveškim nogometašem Mortenom Gamstom Pederesenom.

Slavni Norvežanin Morgen Gamst Pedersen igrao je sjajno za Blackburn i bio je prepoznatljiv po sjajnim udarcima s distance te pogocima iz slobodnih udaraca.

Umjesto da završi karijeru, kao što se i očekivalo za nekoga u njegovim godinama, Pedersen još uvijek igra i postiže pogotke. Tako nam stiže gol za njegov Ranheim protiv Jerva u drugom rangu norveškog nogometa.

Podsjetio je na slavne dane pogodivši s distance. Međutim, Pedersen u Rahneimu ne igra epizodnu ulogu, već je jako bitan nogometaš. Ove sezone upisao je 18 nastupa i postigao je četvrti pogodak. Dodao je i dvije asistencije.

Nogometaš, koji je posjedovao razoran šut lijevom nogom, najveći trag ostavio je u Blackburnu s kojim je igrao redovno u Premier ligi i za kojeg je nastupao od 2004. do 2013. godine. Nakon toga kratko je bio u turskom Karabuksporu, a onda se vratio u svoju zemlju.

U Norveškoj je igrao za Rosenborg, Tromso, Altu, Asane i sadašnji Ranheim. Prava je legenda reprezentacije Norveške za koju je upisao 83 nastupa i postigao 17 golova, iako se radi o centralnom veznom nogometašu.