NIJE BIO OFSAJD

Na sinoćnjoj utakmici između Tottenhama i Liverpoola (2:1) desila se najveća sudijska greška u historiji Premiershipa otkako je VAR tehnologija uvedena u nju.

Igrala se 34. minuta utakmice, a kod rezultata 0:0 Mohamed Salah je fantastično uposlio Luisa Diaza koji je izašao sam pred Guillerma Vicarija i postigao pogodak, no pomoćni sudija je nakon toga podigao zastavicu i signalizirao ofsajd.

Glavni sudija utakmice Simon Hooper je nakon samo 40 sekundi razgovora sa kolegama u VAR sobi svirao ofsajd napadaču Liverpoola i poništio mu pogodak.

Iako se i "golim okom" vidjelo da nije bilo govora o ofsajdu, Liverpool je ostao uskraćen za pogodak koji će im na kraju sezone možda značiti i neosvajanje titule ili neodlazak u Ligu prvaka s obzirmo da je na kraju poražen rezultatom 2:1.

Nedugo nakon utakmice Sudijska organizacija Premiershipa (PGMOL) se oglasila i priznala da je Liverpoolu poništen čist pogodak.

"Sudijska organizacija svjesna je značajne ljudske greške koja se dogodila na utakmici između Tottenhama i Liverpoola. Gol Luisa Diaza poništen je signaliziranjem ofsajda sudije na utakmici što je bila očita greška i gol je trebao biti priznat. No, VAR nije ispravio tu grešku. Analizirat ćemo kako je došlo do takve greške te ćemo kontaktirati Liverpool i priznati grešku", stoji u službenom saopćenju PGMOL-a.

A šta se zapravo desilo razjasnio je Sky Sports, a to će samo dodatno razbijesniti sve u Liverpoolu.

Nakon što je Diaz postigao pogodak pomoćni sudija je podigao zastavicu, a glavni je to uvažio i svirao ofsajd.
Tada su se uključile sudije iz VAR sobe i povukli su linije koje, nažalost, gledatelji putem TV ekrana nisu vidjeli.

Greška je nastala jer su u VAR sobi mislili da je gol priznat na terenu, te su nakon provjere ustanovili da nije bilo ofsajda, i pritisli su taster koji označava polje "ispravna odluka". Glavnom sudiji su također javili da je donio ispravnu odluku i on je automatizmom ostao pri svojoj odluci koju je donio na terenu.