UEFA-ina takmičenja

Kosovo će drugi put zaredom imati svog predstavnika u grupnoj fazi nekog UEFA-inog takmičenja.

Uprkos sinoćnom porazu od bjeloruskog BATE Borisova u revanšu play-offa za Ligu Konferencija Ballkani je osigurao prolaz dalje u grupnu fazu, zahvaljujući pobjedi u prvom meču.

A protiv koga će prvak Kosova igrati bit će poznato poslije današnjeg žrijeba zakazanog za 14.30 sati.

Kosovo je u novoj evropskoj sezoni izjednačena sa državama iz regiona, izuzev Srbije koja ima znatno bolji nacionalni koeficijent, zahvaljujući ranijim uspješnim nastupima Crvene zvezde i Partizana u UEFA-inim takmičenjima.

U Konferencijskoj ligi će igrati Dinamo (Hrvatska), Olimpija (Slovenija), Čukarički (Srbija) i Ballkani (Kosovo).

Srbija je jedina država regiona koja će imati predstavnike i u dva preostala, jača, UEFA-ina takmičenja. Crvena zvezda direktno se plasirala u grupnu fazu Lige prvaka, a TSC Bačka Topola kao aktuelni viceprvak Srbije poslije elininacije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka dobio je zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Evropske lige.

Kada je u pitanju profit, najbolje je prošla Crvena zvezda na čiji konto će leći minimalno 23,5 miliona eura. Slijede Dinamo (4,4 miliona eura), TSC (4,1 miliona eura), Zrinjski (3,6 miliona eura), Olimpija (3,5 miliona eura), Ballkani (3,3 miliona eura), Čukarički (3,2 miliona eura).