Zbog politike

Evropska fudbalska federacija (UEFA) istražuje tvrdnje da je sudija Szymon Marciniak koji je delegiran za finalni meč Lige prvaka (Manchester City - Inter), bio među govornicima na događaju u organizaciji krajnje desničarskog političara u Poljskoj Slawomira Mentzena.

Mentzen, osnivač stranke Nova nada, poznat je po lansiranju političkog slogana "Mi smo protiv Židova, homoseksualaca, abortusa, oporezivanja i Evropske unije".

- UEFA je svjesna optužbi i traži hitno pojašnjnenje. UEFA i cijela fudbalska zajednica gnušaju se "vrijednosti" koje promiče dotična grupa - poručili su iz Nyona uz opasku da će pregledati sve dokaze i donijeti odluku, piše Guardian.

Prisustvo Marciniaka na događaju otkrila je antirasistička organizacija Never Again. Rafael Pankowski, suosnivač organizacije, rekao je da je šokiran i užasnut arbitrovim javnim povezivanjem s Mentzenom. Pozvali su poljskog sudiju da javno prizna svoju grešku.

Szymon Marciniak smatra se jednim od najboljih evropskih sudija. Dijelio je pravdu u finalu Mundijala u Kataru 2022. godine.

Faktor