MAN. CITY - INTER

Poljski sudija Szymon Marciniak dijelit će pravdu na finalnom meču Lige prvaka između Manchester Cityja i Intera, objavljeno je na zvaničnoj stranici UEFA-e.

Ovaj 42-godišnji Poljak je međunarodni sudija od 2011. godine, a ovo će mu biti prvo finale Lige prvaka, nakon što je 2018. godine bio četvrti sudija. U ovoj sezoni je sudio osam utakmica Lige prvaka, a sudio je i finale Svjetskog prvenstva 2022. godine između Argentine i Francuske, pa je ova odluka da sudi finale Lige prvaka vjerovatno i dokaz da je riječ o trenutno najboljem arbitru na svijetu.

Pomagat će mu sunarodnjaci Paweł Sokolnicki i Tomasz Listkiewicz, a četvrti sudija je Istvan Kovacs iz Rumunije. Pomoćnik četvrtog sudije je Vasile Florin Marinescu, također iz Rumunije. U VAR sobi će sjediti Tomasz Kwiatkowski iz Poljske, a pomagat će mu Bartosz Frankowski, također iz Poljske. VAR podrška će biti Nijemac Marco Fritz.

Finale Lige prvaka igra se na stadionu Ataturk Olympic u Istanbulu 10. juna.

Marciniak je jednom sudio i nogometnoj reprezentaciji BiH, a bilo je to u meču protiv Crne Gore u septembru 2022. godine, kada smo potvrdili prvo mjesto u Ligi nacija pobjedom od 1:0.

UEFA je odredila i sudije za finale Evropske lige, a meč između Seville i Rome pripao je Englezu Anthonyju Tayloru. Pomagat će mu sunarodnjaci Gary Beswick i Adam Nunn. Taj meč se igra 31. maja na stadionu Puskas Areni u Budimpešti.

Finale Konferencijske lige između West Hama i Fiorentine sudit će Španac Carlos del Cerro Grande, a pomagat će mu Pau Cebrián Devis i Guadalupe Porras Ayuso. Taj meč se igra 7. juna na Fortuna Areni u Pragu.