SERVIRANJE OSVETE

Navijači Barcelone doživjeli su neugodno iznenađenje od velikog gradskog rivala Espanyola uoči derbija koji je zakazan za predstojeću nedjelju.

Barcelona bi u nedjelju mogla i trebala podići svoj 17. naslov prvaka Španije u slučaju pobjede nad Espanyolom, no hiljade navijača gostujućeg kluba na ovaj derbi će ući bez ikakvih obilježja i boja kluba.

Prema navodima španskih medija, navijačima Barcelone bit će zabranjen ulazak na RCDE stadion ukoliko budu imali na sebi bilo kakve boje ili predmete Barcelone. Tu spadaju grbovi, šalovi, dresovi, zastave ili bilo šta što asocira na Barcelonu.

Radio Catalunya tvrdi da je odluka već donesena te da je Espanyol već obavijestio sve one koji kupuju ulaznice da im nije dopušten pristup stadionu kapaciteta 40.000 mjesta ukoliko budu nosili boje Barcelone.

Mnogi se pitaju koji je razlog. Razlog je jednostavan, a to je direktan odgovor na identične mjere koje je Barcelona priredila Espanyolu uoči prve utakmice ove sezone na Camp Nouu, a koja je odigrana 31. decembra.

Tada je Barcelona zabranila svim gostujućim navijačima da uđu na Camp Nou u bojama koje asociraju na Espanyol te s grbovima ili zastavama kluba.

"Prodaja ulaznica za navijače Espanyola je zabranjena. Isto tako, navijačima koji dođu u Espanyolovim obilježijma bit će uskraćen ulazak na stadion", saopćeno je u decembru iz većeg katalonskog kluba.

Tom prilikom rečeno je da Barcelona "želi izbjeći negativan incident", ali se svakako u ovom klubu nisu nadali da će rival odgovoriti istom mjerom. To ima poseban odjek zbog toga što Barca u nedjelju planira proslavu titule, ali će, ukoliko do nje dođe, to morati odraditi bez ikakvih klupskih obilježja.