RAČUNICA JE TAKO PROSTA

Ekipa Leedsa posegnula je za onim posljednjim rješenjem - imenovali su Sama Allardycea za novog trenera kako bi pokušali spasiti sezonu u Engleskoj.

Finiš sezone je i vrijeme kada se popularni Big Sam vraća u engleski nogomet kako bi spasio neki klub od ispadanja. Učinio je to nebrojeno puta i ukoliko vidite da ga je neki klub doveo na klupu, znači da je vrag odnio šalu.

Big Sam jučer je predstavljen na klupi Leedsa, gdje je naslijedio Javija Graciju, koji je dobio otkaz uslijed loših rezultata koji su Leeds doveli na rub ispadanja iz Premier lige.

Iskusni "lisac" Allardyce po ko zna koji put pokušat će spasiti neki klub od ispadanja. To mu je uvijek polazilo za rukom, ali sada će imati iznimno težak zadatak s obzirom na raspored Leedsa.

"Previše ljudi vjeruje da sam star i prevaziđen, što je daleko od istine. Možda imam 68 godina i izgledam staro, ali niko nije iznad mene u nogometnom smislu", rekao je Allardyce na predstavljanju u klubu iz Yorkshirea.

No, ono što privlači pažnju, svakako je cifra koju će Big Sam dobiti. Ugovorom mu je zagarantovano 500.000 funti plate, ali i nevjerovatan bonus.

Računica je jasna, pred Leedsom su četiri utakmice, a Allardyce će inkasirati nevjerovatnih 2,5 miliona funti ukoliko izbori opstanak s klubom. Uz onih 500.000 koje će svakako dobiti, to znači da će Big Sam biti "teži" za 3 miliona funti ako izbori opstanak, odnosno (3,4 miliona eura).

Četiri kola do kraja Leeds se nalazi na diobi pozicije koja vodi u niži rang. Pred ovom ekipom je katastrofalan raspored. Na programu su gostovanja Manchester Cityju i West Hamu te domaće utakmice protiv Tottenhama i Newcastlea. No, ako neko može donijeti spas, to je Big Sam.