VRLO TUŽNA PRIČA

Nekada veliki talent Chelseaja Isaiah Izzy Brown, koji će ostati upamćen kao četvrti najmlađi igrač koji je igrao u Premier ligi, završio je karijeru u 26. godini.

Kada je sa 16 godina debitovao za West Bromwich Albion, postao je četvrti najmlađi igrač u historiji Premier lige sa samo 16 godina i 117 dana. Nakon toga proveo je osam godina u Chelseaju između 2013. i 2021. godine.

U prvim godinama karijere važio je za velikog talenta. Igrao je na brojnim pozicijama u veznom redu i napadu, ali su krenuli problemi s povredama, jedna po jedna i polako ga udaljavale s velike pozornice.

Iz Chelseaja išao je na posudbe u Brighton, Vitesse, Leeds, Huddersfield i brojne druge ekipe, da bi se 2021. godine konačno trajno oprostio od Stamford Bridgea i potpisao za Preston.

No, nevjerovatno zvuči da tu nije nastupio niti jednom zbog kontinuiranih povreda. Tako je odsustvovao zbog povreda ruke, stopala, problema sa živčanim sistemom te dvostrukom operacijom ahilove tetive.

Proživio je najtežu godinu u karijeri i danas je rekao zbogom. Uz te povrede, njegov najbolji prijatelj Dominic Yarwood počinio samoubistvo pa nije upitno zbog čega je Brown opisao proteklu godinu kao najtežu.

"Dragi nogometu, stvarno ne znam odakle da počnem. Iako sam mislio da ću ovo morati napisati jednog dana, jednostavno nisam mislio da će taj dan doći tako brzo. S velikom tugom i teškim srcem moram se povući iz profesionalnog nogometa nakon borbe s dvije operacije ahilove tetive. Uvijek ću pamtiti uspomene koje sam stvorio", rekao je Brown.

Ovaj 26-godišnjak potvrdio je da je imao probleme sa spavanjem te su tako utjecali na sposobnost treniranja i uzrokovali kašnjenje na treninge.

"U decembru prošle godine jedan od mojih najboljih prijatelja počinio je samoubistvo. Teško sam spavao i trener mi je dao 10 slobodnih dana zbog terapija. Kada sam se vratio, nisam se mogao usredotočiti na vraćanje u formu. Tu je došlo do nesporazuma s trenerima. Nije da imam loš stav, ali sam prolazio kroz nešto kroz što ne bi trebalo proći mnogo ljudi. Pored svega i povrede... Bila je to najteža godina u mom životu", rekao je Brown u razgovoru za Athletic.

Nogometaš porijeklom s Jamajke bio je član svih omladinskih reprezentacija Engleske.