SVE PO PRAVILIMA UEFA-E

Londonski Chelsea je ove sezone na transfere ukupno potrošio 611 miliona eura, te su se svi odmah počeli buniti i prizivati od UEFA-e da ih kazni zbog kršenja pravila finansijskog fair-playa (FFP).

Chelsea je ukupno potpisao 16 nogometaša, potrošio 543 miliona više nego što je zaradio kroz transfere, a na kraju nije ipak prekršio pravila FFP-a.

Londonski klub je ove sezone kupio Enza Fernandeza (121 milion eura) i oborio rekord Premiershipa, a uz njega su potpis za Plavce stavili i Wesley Fofana (80), Mihajlo Mudrik (70), Marc Cucurella (65), Raheem Sterling (56), Benoit Badiashile (38), Kalidou Koulibaly (38), Noni Madueke (35), Malo Gusto (30), Carney Chukwuemeka (18), Andrey Santos (12,5), Pierre-Emerick Aubameyang (12), David Datro Fofana (12), Joao Felix (posudba, 11), Gabriel Slonina (9) i Denis Zakaria (posudba, 3).

Prema UEFA-inom FFP-u, klubovi ne smiju kroz trogodišnji period ubilježiti gubitke veće od 60 miliona eura, dok pravila Premiershipa kaži da klubovi kroz isti period mogu upisati 120 miliona eura minusa.

Zbog pandemije koronavirusa UEFA je počela "gledati kroz prste ekipama", no i pored toga Chelsea je u protekle tri godine u minusu od 435 miliona, ali i dalje je "u zelenom" kada je u pitanju FFP.

Mnogi su se iznenadili kada su vidjeli da Chelsea potpisuje pojačanja na sedam i više godina, a upravo u tome je ključ njihovog "zelenog svjetla" kod UEFA-e po pitanju FFP-a.

Naime, prema pravilima UEFA-e, odšteta plaćena za svakog igrača raspoređuje se kroz čitav ugovor koji je taj igrač potpisao s novim klubom, a to se zove amortizacija.

Fernandez je stigao za 121 milion eura, a potpisao je ugovor na osam godina. To znači da će se od ove sezone godišnje u FFP za njegov transfer Chelseaju ubrajati po 15 miliona.

Kada se na taj način zbroji novac koji će Chelsea u narednoj sezoni dati na ovogodišnja pojačanja, iznos je 95 miliona.

Samo ove sezone na igračima koje su prodali Chelsea je zaradio 68 miliona, te kada se oduzmu rashodi od tih prihoda, Chelsea prolazi bez problema FFP od 60 miliona.

UEFA razmatra opciju da ograniči amortizaciju na period od pet godina. To znači da će klubovi i dalje moći potpisivati ugovore na šest, sedam, osam godina i više, ali će im se iznos transfera moći najviše "razvući na pet godina".

Da je to pravilo sada na snazi, Chelsea ne bi godišnje plaćao 15 miliona Fernandezov transfer, već bi taj iznos bio 24 miliona, a ukupno bi za dovedene igrače iz ove sezone plaćao 126 umjesto 95 miliona, te bi bio na samoj ivici kršenja FFP-a.