Fudbalska pijaca

Tačno u ponoć počeo je posljednji dan prijelaznog roka.

Klubovi se ubrzano spremaju za finiš, a najviše su trošili Englezi koji su bez konkurencije jer računaju na ogromne prihode od prodaje televizijskih prava.

Tako je Chelsea za Mihajla Mudryka iz Shakhtara "iskeširao" 70 miliona eura, a Anthony Gordon je iz Evertona u Newcastle prešao za 45,6 miliona eura. Liverpool je za Codyja Gakpa iz PSV-a platio 42 miliona eura, a Chelsea, neprikosnoveni kralj zimske pijace, za Benoita Badiashilea iz Monaca platio je 35, Nonija Maduekea iz PSV-a 35, a Mala Gusta iz Lyona 30 miliona eura...

Englezi su na transfere potrošili ukupno 584,26 miliona eura, Francuzi 73,90, Nijemci 65,92, Španci 24,18, a Italijani 19,42, podaci su Transfermarkta.

Brojke će do zatvaranja fudbalske pijaci sasvim sigurno dodatno rasti.

Posljednjeg dana prijelaznog roka mogao bi biti ostvaren i najveći transfer u historiji engleskog fudbala. Chelsea je spreman za Enza Fernandeza, argentinskog reprezentativca iz Benfice, spreman platiti čak 120 miliona eura, koliko iznosi i otkupna klauzula. Klub sa Stamford Bridgea pronalazi način da iznos plati u više rata, a Portugalci za sada nisu pristali.

Engleski rekord drži Jack Grealish za kojeg je Manchester City platio Aston Villi 117,5 miliona eura.

Faktor