Tokom sjajne fudbalske karijere Lionel Messi je osvojio sve što se može osvojiti, ali mu je do Svjetskog prvenstva u Kataru nedostajao najznačajniji pehar. No, u Kataru 35-godišnji Messi je konačno osvojio Mundijal s Argentinom i tako popunio svoju kolekciju trofeja.

Napadač Paris Sain-Germaina (PSG) odveo je Argentinu do titule na Svjetskom prvenstvu nakon što su u finalu pobijedili branioca titule svjetskog šampiona od prije četiri godine Francusku.

Sjajno finale je završeno rezultatom 2:2, da bi nakon produžetaka bilo 3:3 pa su se morali izvoditi jedanaesterci. Uspješniji su bili Argentinci koji su slavili s 4:2 i tako stigli do treće titule svjetskih šampiona, a Messi do jedinog pehara koji mu je nedostajao u karijeri.

Brojni pehari i titule

Messi i saigrači su donijeli Argentini svjetski naslov nakon dugih 36 godina čekanja.

Sedmerostruki osvajač "Zlatne lopte" prethodno je s Barcelonom i PSG-om stigao do svih velikih trofeja, kao i s Argentinom s kojom je 2021. osvojio Copa Americu, a ove godine "Finalissimu".

Messi, koji je dres Barcelone nosio od 2005. do 2021. godine, osvojio je četiri UEFA Lige šampiona, tri FIFA klupska svjetska prvenstva, tri UEFA Superkupa, deset titula šampiona Španije, osam španskih superkupova i sedam pehara u Kupu kralja.

Od dolaska u PSG osvojio je naslov šampiona Francuske i Superkup.

U nedjelju je Messi osvojio Svjetsko prvenstvo u Kataru, čime je upotpunio kolekciju trofeja, i mnogi su ga odmah svrstali rame uz rame s legendarnim sunarodnjakom, pokojnim Dijegom Armandom Maradonom, koji je 1986. godine bio svjetski šampion s Argentinom.

Messi ima i svjetsko srebro koje je osvojio na Mundijalu u Brazilu 2014. godine. Tada je Argentina u finalu poražena od Njemačke (0:1).

Obarao rekorde u Kataru

Argentina je kao reprezentacija imala izuzetno uspješan turnir u Kataru, a Messi je briljirao kao pojedinac.

Postao je igrač s najviše nastupa na svjetskim prvenstvima u historiji sa 26 utakmica, čime je srušio rekord bivšeg njemačkog veziste Lothara Matthausa koji je odigrao 25 susreta.

Messi je nastupao na svjetskim prvenstvima 2006, 2010, 2014, 2018. i 2022. godine.

U Kataru je također postao prvi igrač koji je postigao gol u svim fazama Svjetskog prvenstva. Naime, bio je strijelac u grupnoj, a zatim i u svim preostalim nokaut fazama takmičenja, uključujući i finale.

Iskusni napadač je u Kataru postizao golove protiv Saudijske Arabije i Meksika u grupi C, Australije u osmini finala, Nizozemske u četvrtfinalu, Hrvatske u polufinalu i Francuske u finalu.

Jedino nije postigao gol protiv Poljske u utakmici grupe C.


INFOGRAFIKA: AA

Ukupno je postigao sedam golova na proteklom Mundijalu, od kojih dva u finalu protiv Francuske. Time je bio drugi strijelac turnira, iza Kyliana Mpabbea koji je osam puta tresao protivničke mreže.

Također, Messi, koji za Argentinu igra od 2005. godine, prestigao je sunarodnjaka Gabriela Batistutu po broju golova na svjetskim prvenstvima. Messi na svom kontu ima 13 golova na Mundijalima, dok se Batistuta zaustavio na brojci od deset pogodaka.

Pehar stigao u Argentinu nakon 36 godina

Argentina, jedna od vodećih fudbalskih nacija, prije Katara imala je dva pehara Svjetskog prvenstva u svojim vitrinama.

Prvi je osvojila 1978. godine na domaćem terenu, a drugi, već spomenuti, 1986. u Meksiku predvođena Maradonom.

Messi, kojeg mnogi smatraju nasljednikom preminulog Maradone, s donesenim trofejom iz Katara definitivno može da se poredi sa slavnim sunarodnjakom.

Između 1986. i 2022. godine Argentina je dva puta stigla do finalna Svjetskog prvenstva. U finalu u Italiji 1990. godine poražena je od Zapadne Njemačke 0:1 golom Andreasa Brehmea iz penala. U Brazilu 2014. godine ponovo je u finalu bila kobna Njemačka, a ovog puta strijelac je bio Mario Gotze za trijumf rezultatom 1:0.

Anadolija