USPJEŠNO PREDVIĐANJE

Samo jedna utakmica ostala je do ostvarenja predviđanje Samuela Eto'oa za reprezentaciju Maroka na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Bivša zvijezda Barcelone i milanskog Intera dospjela je na naslovnice na početku turnira kada je predvidio historijsko afričko finale između njegovog rodnog Kameruna i Maroka.

Eto'o je igrao na četiri Svjetska prvenstva sa svojom zemljom, ali svaki put je ispadao u grupnoj fazi. Međutim, predsjednik Kamerunskog nogometnog saveza prilično je ambiciozno nagovijestio Neukrotive lavove da idu do kraja u Kataru i da će u finalu pobijediti Maroko.

Unatoč pobjedi u posljednjem kolu protiv Brazila, Kamerun je završio treći u grupi i tako pretrpio ranu eliminaciju.

Međutim, Eto'oova kristalna kugla je dobro funkcionisala kada je u pitanju Maroko koji je bio autsajder prvog zimskog Svjetskog prvenstva.

Bez okusa poraza, ekipa Walida Regraguija bila je na vrhu grupe F ispred Hrvatske sa sedam bodova i izazvala je velike potrese pobjedama nad Španijom i Portugalom u osmini finala, odnosno u četvrtfinalu.

Sada će se u polufinalu suprotstaviti prvaku Francuskoj čime će postati prva afrička selekcija koja je stigla do te faze.

Samo ih jedna pobjeda dijeli od ispunjenja Eto'oovih predviđanja, iako je prognozirao da će pobijediti Portugal, a zatim Španiju drugačijim redoslijedom.

"Tokom godina afričke selekcije sticale su sve više i više iskustva te mislim da su spremne ne samo učestvovati na Svjetskom prvenstvu, već ga i osvojiti", rekao je Eto'o uoči turnira.

Potpomognut nevjerovatno strastvenom bazom navijača, uporni Marokanci ostavili su apsolutno sve na terenu.

Primili su samo jedan gol na turniru i to autogol protiv Kanade.

Eto'oovo predviđanje izgledalo je pomalo nečuveno prije prvenstva, posebno s obzirom da je Maroko imenovao Regraguija za selektora tek u augustu nakon što su smijenili bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića.

Međutim, odigrali su izvanredno i čekamo da vidimo šta mogu uraditi protiv Francuske u srijedu na stadionu Al Bayt.