MUDRO POSTUPIO

Rumunski stručnjak Ciprian Panait koji godinama kao trener radi u arapskim zemljama poručio je da bi izbio diplomatski skandal u slučaju da je Lionel Messi odbio odjenuti bisht.

Katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani je prije dodjele pehara svjetskog prvaka ogrnuo Lionela Messija crnim plaštom, što je za trenutak zbunilo mnoge ljubitelje nogometa.

Nakon utakmice, uslijedila je dodjela medalja i pehara, a Messi je podigao najvažniji pehar u svijetu nogometa. No, to je učinio na dosad neviđen način. Organizatori su Messija ogrnuli u crni plašt i s njim je podigao čuvenu "boginju".

Ta scena privukla je mnogo pažnje i fanovi su se pitali o čemu se radi, a riječ je o tradicionalnom arapskom ogrtaču koji se naziva bisht.

Prema arapskoj tradiciji, bisht se obično nosi zbog prestiža u posebnim prilikama kao što su vjenčanja, festivali i muslimanski praznici.

Mnogi su kritikovali ovaj potez organizatora, a Panait tvrdi da bi Messi napravio veliki skandal i problem da je odbio da ogrne plašt.

"Vidim da su neke moje kolege dali izjave o ovom slučaju, i to u potpunom neznanju. Da Messi nije stavio taj plašt, to bi bila najveća uvreda katarskom šeiku i nastao bi diplomatski sukob. To bi trebali znati oni koji sad govore to što govore", rekao je Panait za rumunski Digisport pa dodao:

"Ja, nakon šest godina u Saudijskoj Arabiji, želim reći da taj plašt nosi samo vladajuća klasa, samo vrlo bogati ljudi, i kada ga primite, to znači da ste dio njihove porodice, to znači da ste dobrodošli u taj krug. To je najveći mogući čin poštovanja koji vam se ukazuje. Kad vam katarski emir ponudi ovaj poklon, mislim da niko sebi ne može priuštiti da ga ne primi. Messi je u PSG-u, zar ne? Znate li ko je gazda PSG-a? Kraljevska porodica, a ne Nasser Al Khelaifi", zaključio je rumunski trener koji trenutno vodi katarski Al-Kharaitiyat SC, koji je u prošlosti trenirao i Amar Osim.

Inače, u pitanju je statusna odjeća, povezana s kraljevskom osobom, utjecajnim ljudima i istaknutim osobama u vjerskom značenju. Tradicionalna je za sve ceremonije u ovom dijelu svijeta i očigledno je da su organizatori Svjetskog prvenstva u Kataru odlučili poslati sliku najboljeg igrača Mundijala upravo u tradicionalnom arapskom duhu.