INTER NIJE DOBIO PENAL

Tokom utakmice između Bayerna i Intera viđena je situacija koja je izazvala veliku polemiku među nogometnim navijačima i to nakon što italijanskom timu poslije igranja rukom Sadija Manea nije sviran penal. Ipak, pravila kažu da je arbitar tog meča donio ispravnu odluku.

Pravilo igranja rukom vrlo vjerovatno je najkomplikovanije u svijetu nogometa i često sudije donose različite odluke po pitanju toga šta je prekršaj, a šta nije. U meču između Bayerna i Intera, viđena je jedna vrlo zanimljiva situacija, a na kraju je sudija odlučio da ne svira penal za Inter.

Lopta je nakon udarca Barelle pogodila direktno u ruku Manea, ruke Senegalca su bile u zraku, ali ispred lica, zbog čega je sudija, unatoč velikim protestima gostujućih igrača, odlučio da to nije prekršaj i da ta situacija nije dovoljna da svira penal za Inter.

Upravo je Mane govorio o spomenutoj situaciji nakon utakmice rekavši da bi, u slučaju da se nije "branio rukama", završio u bolnici.

"Bio je to snažan šut, a da nisam podigao ruke, lopta bi me pogodila u lice i završio bih u bolnici. Mislim da je dozvoljeno koristiti ruke za zaštitu lica, tako da ta situacija nije penal", rekao je Mane nakon utakmice.

I kako pravila nalažu, arbitar Kruzliak je donio ispravnu odluku, tačnije, ukoliko je igranje rukom nastalo kao prirodni refleks i ukoliko taj pokret ne čini tijelo većim, onda se igra nastavlja.

Podsjećamo, Bayern je slavio rezltatom 2:0 i tako s pobjedom završio grupnu fazu Lige prvaka kao prvoplasirani tim, ispred Intera koji također ide u osminu finala te Barcelone i Viktorije Plzen.