Poštovanje

Ono što se dogodilo na Mudnijalu u Rusiji od strane Xherdana Shaqirija i Granita Xhake, koji su prilikom radovanja pokazivali dvoglavog orla bila je tema švicarske javnosti.

Direktor reprezentacije Švicarske Pierluigi Tami u razgovoru za tamošnje medije poručuje da će učiniti sve da se to ne ponovi u Kataru.

- Svjetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugom. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili vjerske poruke - rekao je Tami za "Klartext" i dodao:

- Želimo da zastupamo naše vrijednosti. Jedna od njih je: poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru. Ne bi trebalo da postoje riječi, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni.