POKRENUTA ISTRAGA

Britanska policija je pokrenula istragu protiv nogometaša Arsenala Granita Xhake koji se sumnjiči kako je u dogovoru s albanskom mafijom namjerno dobio žuti karton u prošlosezonskom duelu protiv Leedsa.

Radilo se o susretu 18. kola Premiershipa koji je odigran 18. decembra, a u kojem je Arsenal slavio na gostovanju rezultatom 4:1.

U 86. minuti pri vodstvu Arsenala rezultatom 4:1 Xhaka je krenuo izvesti slobodan udarac na svojoj polovini, no nekoliko puta je odugovlačio s udarcem i sudija Andre Marriner mu je pokazao žuti karton.

Engleski nogometni savez je pokrenuo istragu prije dva mjeseca zbog tog kartona jer je utvrđeno da je čak 60.000 eura uplaćeno na opkladu da će Xhaka dobiti žuti karton u posljednjih deset minuta susreta.

Onaj ko je uplatio taj listić je zaradio oko 300.000 eura, a istraga saveza još nije okončana.

No, nedavno se u čitav slučaj uključila i britanska policija. Naime, na istu opkladu je primijećen veliki broj uplata, ali ne u novcu, već u kriptovalutama koje nisu pod nadzorom britanskih zakona.

S obzirom da se čitava stvar odigrala na teritoriju Albanije, britanska policija ima opravdane sumnje da je u sve uključena i albanska mafija.