BIO POVEZIVAN

Mogućnost da se Erling Haaland pridruži Real Madridu pojavila se u mnogim prilikama tokom rasprava među klupskim čelnicima, posebno u posljednjih godinu i po.

Od dana kada su otvorili vrata svog sportskog kompleksa Valdebebasa ocu 21-godišnjaka i preminulom Mini Raioli, Real je uvijek držao na oku šta se događa s napadačem Borussije Dortmund.

Ni prošle sedmice niko u klubu nije bio spreman isključiti mogući dogovor s Haalandom.

Zašto Real Madrid nikada nije dao službenu ponudu za njegov transfer i jednostavno uspostavio kontakte kako bi održao plamen na životu? I trener i direktori Kraljevskog kluba uvijek su smatrali Haalanda vrlo zanimljivim igračem.

Primijetili su ga tokom njegovog igranja u Moldeu, ali su radije čekali da sazri, kao što je to učinio prvo u Austriji, a zatim u Bundesligi.

Sve to vrijeme Haaland je imao jedan veliki nedostatak jer je Real usredotočio svoje napore na privlačenje zvijezde Paris Saint-Germaina Kyliana Mbappea na stadion Santiago Bernabeu.

Već dugi niz mjeseci za Haalanda nije napravljen nikakav potez koji bi omeo dolazak Mbappea.

Ni Haaland ni Mbappe nisu se deklarisali kao nespojivi jedan s drugim, ali Realu je uvijek bilo jasno da bi prioritet trebao biti Francuz.

Razmotreno je sve, posebno u ekonomskom smislu, ali i sklad koji smatraju temeljnim za postizanje uspjeha.

A to znači savršen suživot u svlačionici ili barem izbjegavanje okolnosti koje bi mogle narušiti ustaljeni red.

Real trenutno ima skromnu svlačionicu, kako je ispravno rekao Carlo Ancelotti, u kojoj igrači ne vjeruju da su važniji od ostalih.

Dolazak Mbappea već će značiti promjenu ekosistema, a ako Real Madrid tome doda dolazak Haalanda to bi moglo biti previše u jednom potezu.

Real vjeruje da Karim Benzema ima još najmanje dvije sezone na najvišem nivou, dok Mbappe može ući i pokriti svog sunarodnjaka ako ikad izostane.

Ekonomski faktor nedvosmisleno je također pridonio tome da Real nije krenuo direktno prema napadaču Borussije.

Između naknade za transfer, plate i provizija, posao će iznositi oko 350 miliona eura, kako Marca piše mjesecima, iznos koji direktori Real Madrida smatraju prevelikim.

Iako je istina da će platni spisak Kraljevskog kluba biti olakšan odlaskom igrača poput Garetha Balea, Marce i Isca, smanjenje plate nije dovoljno da bi onda opravdalo plate u stilu Galaktikosa i Haalandu i Mbappeu.

Provizije i povrede

Raspravljalo se i po pitanu menadžera, plaćanja provizija i naknada za transfer. Nogomet se promijenio u posljednjih nekoliko godina i svi igrači dolaze iz dodatne troškove zbog svojih poznatih menadžera.

To su troškovi koje morate platiti, ali samo do određene tačke. Klubu je jasno da ne treba raditi iznimke i postavili su granicu u tom pogledu.

Ne treba zaboraviti da ni Haaland ne bi stigao kao slobodan igrač, za razliku od Mbappea, budući da Norvežanin u Dortmundu ima klauzulu o obeštećenju od 75 miliona eura.

Što se tiče povreda, Real je pogledao broj udaraca koje je Haaland pretrpio u posljednjih godinu.

Iako su rezultati bili pozitivni, istina je da su ponovljeni problemi s mišićima tokom ove sezone zbog čega je pokrenut alarm.

U svakom slučaju, kako je objavila Marca, Real je bio pažljiv i budan sve do prošle sedmice, kada je, u nedostatku definitivnog poteza kluba, Haaland odlučio krenuti s ponudom Manchester Cityja koja je daleko premašila finansijski limit koji je postavio Kraljevski klub za dogovor.

Sada počinje potraga za napadačem koji bi mogao biti sljedeći Haaland. To neće biti lak zadatak, ali će se u međuvremenu Real Madrid moći osloniti na Karima Benzemu, Rodryga Goesa, Viniciusa Juniora i vjerovatno Kyliana Mbappea.