KOMPILACIJA POTEZA

U susret predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru FIFA se prisjeća igrača koji su obilježili reprezentativni nogomet, a danas je došao red na jednog od najvećih - Ronalda Luisa Nazarija de Lime.

Brazilski napadač je jedan od igrača koji je obilježio posljednju dekadu prošlog i prvu dekadu ovog stoljeća i s pravom se smatra jednim od najboljih nogometaša u historiji.

Posebno je impresivna njegova reprezentativna karijera u dresu Karioka sa kojima je dva puta osvajao Svjetsko prvenstvo, te dva puta Copa Americu.

Ronaldo je u 98 nastupa za Brazil postigao 62 pogotka i treći je strijelac u historiji iza Pelea (77) i Neymara (71).

Na Svjetskom prvenstvu 1994. godine nije upisao minutažu, ali je na svakom sljedećem velikom takmičenju briljirao.

Vodio je Brazil do drugog mjesta na Copa Americi 1995., na Olimpijskim igrama 1996. je bio ključni igrač Brazila u osvajanju bronze.
 
Potom je naredne godine donio svojoj zemlji titulu na Copa Americi, a 1998. je odveo Brazil do finala Svjetskog prvenstva gdje su Karioke poražene od Francuske u susretu prije kojeg je Ronaldo doživio epileptični napad, pa nije bio na svom nivou.

Već 1999. je donio Brazilu novu titulu na Copa Americi, a potom je doživio dvije teške povrede koljena nakon kojih su svi mislili da neće moći više igrati na vrhunskom nivou.

Ipak, 2002. godine je na Svjetskom prvenstvu noseći upečatljivu frizuru postigao osam golova od kojih dva u finalu protiv Njemačke, te donio Brazilu posljednju titulu prvaka svijeta.

Nastavio je briljirati i u kvalifikacijama za SP 2006., a na samom Mundijalu je stigao do brojke od 15 pogodaka na svjetskim prvenstvima što je bio rekord kojeg je kasnije oborio Miroslav Klose.

Pogodak protiv Gane kada je svojim zaštitnim znakom - biciklom u 5. minuti predriblao Richarda Kingsona i poslao loptu u gol bio mu je posljednji u reprezentativnoj karijeri, a vi uživajte u četverominutnoj kompilaciji njegovih najljepših poteza u dresu Brazila.