EVROPA

Kakav nas spektakl očekuje! DAN D! Dan za derbi i vrhunski fudbal širom Evrope. El Clasiko, derbi Italije, veliki derbi Holandije, najveći u Engleskoj… Pa, možemo li poželjeti više?!

Uživanje je ove nedjelje garantovano svim ljubiteljima fudbala.


BARCELONA – REAL MADRID


Barca definitivno ne može bez Messija, što svjedoči i pozicija na tabeli. Sedmo mjesto, četiri pobjede, tri remija i jedan poraz daleko je od onoga što bi moglo da zadovolji Katalonce.

Ipak, ako bismo malo bolje “bacilli pogled” na trenutnu situaciju u španskoj ligi, prvi na tabeli (Real Sociedad) ima samo pet bodova više od ekipe Ronalda Koemana. Jasno je da je u vrhu gužva i da će ove godine prvenstvo biti uzbudljivo.

Real ima samo dva boda više u odnosu na Barcelonu, ali solidnu gol razliku (22:10) što je Madriđanima (trenutno) obezbjedilo drugu poziciju. Zanimljivo je da Sevila, Atletico Madrid i Osasuna, takođe, imaju 17 bodova.

Šta će nam “El Clasiko” doneti - nikada se ne zna. Barcelona će biti oslabljena (ne igraju Dembele, Arauho i Pedri), ali ima prednost domaćeg terena i nakon trijumfa u Ligi šampiona sigurno će biti motivisana da upiše pobjedu u prvenstvu.

S druge strane, čini se da je demoliranje Šahtjora u Ligi šampiona došlo u pravom momentu za Real koji je posle tri vezane utakmice bez pobjede (dva poraza, jedan remi) konačno dobio na samopouzdanju i u mnogo boljem raspoloženju ulazi u okršaj sa dobro poznatim rivalom.


AJAX – PSV


Danas će u fokusu biti i veliki derbi prvenstva Holandije. PSV gostuje Ajaxu koji ima samo bod prednosti i trenutno zauzima prvo mjesto.

Nema sumnje da će poslije rutinske pobjede u Ligi šampiona i 4:0 protiv Dortmunda, Ajax derbi otvoriti maksimalno motivisan da opet zablista!

S druge strane. PSV na megdan Ajaxu ne izlazi sa “bijelom zastavom”. Daleko od toga. Ipak, crveno-bijeli moraju da napadaju svim silama kako bi uspjeli da “slome” tvrdu odbranu domaćina.

“Božiji sinovi” su od početka prvenstva dali čak 32 gola, a samo dva primili! Ovaj podatak još više dobija na značaju kada shvatite da se u Erediviziji do danas odigralo samo devet kola.

Bilo kako bilo, prednost je na strani domaćina, ali derbi je derbi, pa ostaje da vidimo kako će se završiti.

MANCHESTER UNITED – LIVERPOOL


Da li je uopšte potrebno najavljivati najveći derbi u Engleskoj i jedan od najvećih u Evropi?

Manchester United i Liverpool danas će odmjeriti snage na “Teatru snova” koji je prije samo nekoliko dana potvrdio da se snovi ipak ostvaruju. “Crveni đavoli” su poslije velikog preokreta pobjedili Atalantu (3:2) u Ligi šampiona, a Cristiano Ronaldo je pokazao da je čovjek odluke!

A, da li može da “presudi” i Liverpoolu? “Redsi” su u nevjerovatnoj seriji pobeda, Mohamed Salah neprestano trese protivničke mreže, a pridružio mu se i Roberto Firmino. Dovoljno da Jurgen Klopp bude zadovoljan i da Liverpool u ovom meču bude blagi favorit.

INTER – JUVENTUS


Kažu da na kraju dolazi najslađe, a fudbalska poslastica iz Serije A to i potvrđuje. Italija može da se pohvali brojnim velikim derbijima: milanskim, rimskim, sicilijanskim, đenovljanskim, ali samo je jedan pravi, najveći, “derbi Italije” - duel Intera i Juventusa.

Loše je “stara dama” startovala u prvenstvu, ali trenutno je u naletu – šest vezanih pobjeda u svim takmičenjima govori da je došlo do takozvanog “buđenja” ekipe. Vidjećemo šta će Juve uraditi na gostovanju Interu. Konkurencija u ovoj sezoni je dosta jaka i trenutno je veoma teško predvideti u kom pravcu će se Serija A kretati.

Napoli je u izvanrednoj formi. Jedina ekipa koja je od početka sezone upisala sve pobjede. Za poraz ne zna ni drugoplasirani Milan. Inter je treći, iza njega su Roma, Lacio i Atalanta…

Moraće Juventus ozbiljno da se namuči kako bi “pomrsio konce” u vrhu. Ali, eto… Priliku ima već večeras, te nam ostaje da vidimo može li “stara dama” da iznenadi domaćina.