IMPRESIONIRAN REAKCIJOM NAVIJAČA

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin najavio da će svi klubovi koji su bili uključeni u projekat Superlige biti kažnjeni, a posebno Real Madrid, Barcelona i Juventus, koji i ostaju privrženi ovoj ideji.

U razgovoru za britanski Daily Mail, prvi čovjek evropskog nogometa je kazao:

“Svako mora da snosi posljedice onoga što je učinio i ne možemo se pretvarati da se ništa nije dogodilo. Ne možete učiniti nešto takvo i jednostavno reći: ‘Kažnjavaju nas jer nas svi mrze'”, istakao je Čeferin.

“Za mene postoji razlika između engleskih klubova i ostalih šest. Oni su se prvi povukli, priznali da su pogriješili. Morate imati određenu veličinu u sebi da kažete da ste pogriješili. Slijede Inter, Atletico i Milan koji su se takođe pokajali, a ostaju tri ekipe koje vjeruju da je zemlja ravna ploča i koji misle da Superliga još postoji”, istakao je Slovenac.

“Postoji jasna razlika između njih, ali svi će u nekoj mjeri biti odgovorni. Ne mislim na disciplinski postupak, ali mora da postoji neki način. Svako mora da bude odgovoran. Vidjet ćemo na koji način ćemo ih kazniti, rano je da govorim o tome”.

“Najoštrije kazne bit će za Real Madrid, Barcelonu i Juventus, koji se i dalje drže ideje da bi Superliga mogla da zaživi”, rekao je Čeferin.

On je rekao da je bio impresioniran reakcijom navijača, cijele fudbalske zajednice i društva.

“Bio sam vrlo impresioniran reakcijom britanske vlade. Puno sam puta razgovarao sa premijerom Johnsonom i državnim sekretarom Dowdenom. Bili su na pravoj strani istorije u pravo vrijeme. Ovaj zajednički napor pokazao je da se ne prodaje sve, da ne možete doći sa milijardama i reći: ‘Nije me briga za tradiciju, historiju, stvari koje volite, jer imam dovoljno novca, mogu sve da kupim’. Nema šanse”.