ŠOK I NEVJERICA

Svjetski mediji su puni raznih informacija nakon što je 12 klubova odlučilo da formira zasebno takmičenje i tako izazove tektonske poremećaje u fudbalskom svijetu.

UEFA će učiniti sve da zaštiti svoj integritet i žestoko kazni "odmetnike" te užurbano radi na narednim koracima nakon ozvaničenja Superlige.

Već su stigle prijetnje da će klubovi biti izbačeni iz nacionalnih prvenstva te da igrači 12 "odmetnika" više neće moći igrati za reprezentacije i da mogu zaboraviti na evropska i svjetska prvenstva.

Međutim, ozbiljno se priča i o najradikalnijem mogućem potezu prema kojem bi svih 12 klubova bilo odmah izbačeno iz evropskih takmičenja za ovu sezonu. To znači da bi praktično već bio poznat prvak Evrope.

Polufinalisti Chelsea, Real Madrid i Manchester City su članovi Superlige, što bi PSG-u koji je čvrsto stao protiv ovog prijedloga, praktično donijelo ovaj trofej u ruke.
 
Slično je i u Europa ligi gdje bi Villareal i Roma zaplovili u finale nakon eventualnog izbacivanja drugih polufinalista, Arsenala i Manchester Uniteda.

Također bi se naredilo da Barcelona, Milan, Real Madrid, Liverpool i Milan sa dresove uklone "UEFA-ine bedževe časti" koje nose klubovi sa najmanje četiri osvojene Lige prvaka.

Inače, danas će u švicarskom Montreuxu biti održan sastanak Izvršnog komiteta UEFA-e. Na sastanku bi trebao prisustvovati i Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa i potpredsjednik novoformirane Superlige.

U međuvremenu oglasili su se iz FIFA koji su također jasno protiv novog privatnog takmičenja te se zalažu za ravnopravni model.

"FIFA želi pojasniti da je čvrsto drži poziciju u korist solidranosti u fudbalu i fer modelu preraspodjele. FIFA se uvijek zalaže za jedinstvo u fudbalu i poziva sve da se uključe u miran, konstrukitvan i uravnotežen dijalog", poručili su iz Zuricha.