Cinični projekat

UEFA je u saradnji s engleskim, španskim i italijanskim savezom uputila oštro saopštenje u kojem je zaprijetila drastičnim kaznama.

Evropska nogometna federacija (UEFA) oštro je reagirala na vijest o pokretanju Superlige koju osniva 12 evropskih nogometnih velikana.

Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester City, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus stavili su potpis na pokretanje Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 elitnih evropskih klubova.

Međutim, UEFA je u saradnji s engleskim, španskim i italijanskim savezom uputila oštro saopštenje u kojem je zaprijetila drastičnim kaznama, prenosi Hina.

“Ako bi se to i dogodilo, želimo ponoviti da ćemo – UEFA, engleski FA, španski nogometni savez (RFEF) i La Liga, italijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i FIFA i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekat, projekat koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost,” poručili su iz krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta”.

“Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim nivoima, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije,” dodali su iz UEFA-e.

UEFA je zaprijetila odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih evropskih takmičenja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim bi se igračima mogla uskratiti prilika da predstavljaju svoje reprezentacije.

“Zahvaljujemo klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili prijaviti se za ovo. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako bi bio najavljen,” poručila je UEFA.

Ferguson kritizirao pokretanje Superlige

Najtrofejniji britanski nogometni stručnjak Alex Ferguson (79) kritizirao je ideju o Superligi u kojoj bi trebalo biti i šest premierligaša.

“Razgovor o Superligi je odmak od 70 godina evuropskog klupskog nogometa. I kao igrač provincijske momčadi Dunfermline 60-ih godina i kao menadžer Aberdeena koji je osvojio Kup pobjednika kupova, bilo je to poput penjanja na Mount Everest “, rekao je za Reuters.

“Everton troši 500 miliona funta za izgradnju novog stadiona s ambicijom igranja u Ligi prvaka. Navijači diljem svijeta vole takmičenje kakvo jest “, rekao je Ferguson.

Izrazio je sumnju kako je Manchester United uključen u ovaj projekat.

“Nisam siguran da je Manchester United umiješan u ovo, jer nisam dio procesa donošenja odluka”, dodao je Ferguson koji je vodio “Crvene đavole” 26 godina osvojivši čak 38 trofeja, uključujući 13 naslova Premier lige i dvije Lige prvaka.

Bivši Unitedov kapetan Gary Neville je tokom izvještavanja s utakmice Manchester United – Burnley također, oštro kritizirao planove o pokretanju lige.

“Mislim da je iznošenje ovog prijedloga usred COVID-a, usred ekonomske krize, apsolutni skandal”, rekao je.

“United i ostatak klubova ‘Velike šestorke’ koji su se prijavili za Superligu protiv ostatka Premier lige, trebali bi se sramiti, trebalo bi im oduzeti bodove”, rekao je razočarani Neville.

Ovaj potez kritizirao je i premijer Velike Britanije Boris Johnson koji je rekao da su planovi “vrlo loši za fudbal”, dok je predsjednik Francuske Emmanuel Macron podržao francuske klubove da ne učestvuju.

Asocijacija fudbalskih navijača ocijenila da su planovi motivisani “isključivo ciničnom pohlepom”.

Grupe navijača svih šest engleskih klubova se snažno protive Superligi i u saopštenjima su bili složni da bi ESL bila pogubna za fudbal.

Iz Superlige ne odustaju

Florentino Perez, predsjednik Real Madrida i prvi direktor Superlige kazao je: “Mi ćemo pomoći fudbalu na svakom nivou i postaviti ga na zasluženo mjesto u svijetu. Fudbal je jedini sport na svijetu s više od četiri milijarde navijača i naša je odgovornost, kao velikih klubova, da odgovorimo njihovim željama”.

ESL je saopštio da su se klubovi osnivači dogovorili da osnuju novo takmičenje koje bi se igralo sredinom sedmice, dok će timovi paralelno igrati u svojim šampionatima, prenosi Tanjug.

Dodaje se da će prva sezona biti odigrana “što prije je moguće”.

I nakon brojnih kritika iz Superlige nisu promijenili stav, već je nastavljeno u istom smjeru saopštenjem.

“Klubovi osnivači žele da održe sastanak sa UEFA-om i FIFA-om, kako bismo zajedno radili na partnerstvu da stvorimo najbolji mogući ishod za ligu i fudbal u cjelini”, piše u saopštenju.

Ova tema je otvorena u oktobru, a u osnivanju takmičenja vrijednog više od pet milijardi eura koje bi zamijenilo postojeću Ligu prvaka, učestvuje banka sa Wall Streeta JPMorgan.

UEFA se nada da bi plan o Ligi šampiona sa 36 klubova, koji bi trebalo da bude potvrđen danas, mogao da spriječi formiranje Superlige.

Međutim, 12 klubova osnivača Superlige ne vjeruju da su reforme u vidu proširenja dovoljne.

Oni ocjenjuju da je pandemija COVID-19 “ubrzala nestabilnost u postojećem evropskom ekonomskom modelu”.

“Prethodnih mjeseci vodili su se intenzivni razgovori sa važnim fudbalskim faktorima o budućnosti evropskih takmičenja”, dodali su iz ESL-a.

Format takmičenja

Iako ligu osniva 12 klubova, takmičenje će imati 20 klubova – uključujući tri neimenovana kluba koji će se uskoro priključiti i još pet klubova koji će se svake godine kvalifikovati na osnovu dostignuća u domaćem prvenstvu.

Superliga bi trebalo da počne u augustu svake godine, utakmice bi se igrale utorkom i srijedom, a ekipe bi bile podijeljene u dvije grupe, sa zagarantovanih 18 utakmica.

Prve tri ekipe iz svake grupe bi se direktno kvalifikovale za četvrtfinale, dok bi četvrtoplasirani i petoplasirani igrali play-off.

Od toga, format bi bio isti kao u Ligi šampiona – na eliminacije, a finale bi se igralo u maju na neutralnom stadionu.

ESL tvrdi da će taj sistem napraviti više novca nego Liga šampiona i omogućiti klubovima da više zarade od takmičenja.

Prvi direktor ESL je predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a potpredsjednici Joel Glazer, jedan od direktora u Manchester Unitedu i Andrea Agnelli direktor Juventusa.