Globalna košarka

Najjača košarkaška liga na svijetu, NBA u dogledno vrijeme bi se mogla igrati i u Evropi. Zvuči nevjerovatno. Naime, predsjednik Real Madrida pregovarat će u oktobru sa čelnicima NBA-a, za kada je zakazan susret košarkaških ekipa Boston Celticsa i Real Madrida, piše Guardian.

Perez, koji je inače poznat po svom nemilosrdnom manevrisanju na evropskom tržištu nogometa, vjerovatno misli da može napraviti ponudu koju NBA neće moći odbiti. Iako mnogi smatraju da je nemoguće da se to ostvari, planovi određenih finansijskih moćnika i sve veći globalni karakter NBA lige pokazuju drugačije.
Iz NBA-a ne kriju fasciniranost globalnom košarkom. Interese za proširenjem NBA lige pokazivao je i bivši povjerenik najjače košarkaške lige na svijetu David Stern, koji je bio je izuzetno otvoren u svojoj namjeri da se NBA globalno proširi.
Nesumnjivo je da su najveći utjecaj na popularnost NBA lige u svijetu imale Ljetne olimpijske igre i američki košarkaški Dream Team, koji su predvodili Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird. Popularnost koju su stekli tada bila je nevjerovatna. 
"Bili su nešto poput Beatlesa, gdje kod bi se pojavili nastajala bi histerija", kazao je Chuck Daly, njihov tadašnji trener. 
"Na kraju, jednom će doći i taj dan, ne kažem da će se uskoro dogoditi, ali će doći vrijeme kada će se ostali moći takmičiti s nama", poručio je trener Daly.
Nejasno je na koji način bi to spajanje evropskih timova s NBA funkcioniralo. Da li bi se formirala NBA Europe, nije poznato. Putovanje od Evrope do Amerike također bi dugo trajalo, što bi otežalo spajanje evropske košarke s američkom. Međutim već sada veliki broj timova svake godine dolazi igrati svoje utakmice u Evropi, što je nagovještaj određenih pomaka.
Ipak, iako je ponuda primamljiva, mnoštvo je nedostataka koji će definitivno usporiti realizaciju ove ideje.