Bosanka Indira Kaljo, profesionalna košarkašica u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je nedavno svjetskoj javnosti postala poznata nakon što je pokrenula inicijativu na osnovu koje je FIBA omogućila košarkašicama s hidžabom da igraju na utakmicama pod njenim okriljem, za Anadolu Agency (AA) istaknula je da je vrlo sretna što će i pokrivene djevojke od sada moći da igraju košarku.

"Ovo je veliki korak u pravom pravcu. Presretna sam što je FIBA odobrila nošenje hidžaba kao i turbana na sportskom terenu. Znamo da je pravilo usvojeno na privremeni period od dvije godine, a željeli bismo da ovo pravilo postoji u svim takmičenjima, na međunarodnom i nacionalnom nivou", kazala je Kaljo.

Inače, Indira je zbog rata u BiH sa šest godina zajedno s porodicom izbjegla u Njemačku, a nakon toga i u SAD gdje je u osnovnoj školi počela trenirati i igrati košarku. Odgojena u islamskoj porodici, ova 26-godišnjakinja odlučila je nositi hidžab. No, sve do prije nekoliko dana pravila Međunarodne košarkaške federacije joj nisu dopuštala da profesionalno igra košarku i u susretima koje organizira FIBA.

U razgovoru s novinarom Anadolu Agency napominje kako je ova odluka važna ne samo za nju nego i za sa sve pokrivene muslimanke koje žele da se bave košarkom, a koje do sada to nisu mogle zbog pravila FIBA-e.

"Pokrenuli smo inicijativu na internetu 18. juna 2014. godine. Tako je sve krenulo. Meni je vrlo važno zauzimati se za pravdu i znala sam da moram tražiti od FIBA-e da promijene pravila za sve igračice i igrače. To me je motiviralo da podnesem zahtjev u FIBA-i", rekla je Kaljo.

Ona je pokrenula kampanju u kojoj je tražila od FIBA-e da ukine zabranu nošenja hidžaba za košarkašice. Putem interneta je pokrenula peticiju koju je potpisalo oko 70.000 osoba.

FIBA je u međuvremenu donijela odluku da košarkašice s hidžabom mogu igrati utakmice, a odluka će važiti naredne dvije godine. Ukoliko se ispostavi kao uspješna, FIBA će poslije dvije godine odluku usvojiti kao trajno rješenje.

Kaljo smatra da će se nakon ove odluke FIBA-e muslimanke koje nose hidžab još više baviti košarkom i tako učestvovati u sportskom i društvenom životu.

"Nadam se zaista da će se više pokrivenih muslimanki baviti košarkom, jer bitno je da se svi bavimo sportom zbog zdravlja. I ja bih najviše voljela da vidimo što više muslimanki na košarkaškom terenu", dodaje Kaljo.

Napominje da, ustvari, ova odluka FIBA-e pokazuje i da muslimani i muslimanke, koji se odijevaju prema propisima islama, trebaju i imaju pravo da učestvuju pod jednakim uvjetima s drugim takmičarima u sportu, ali i svim drugim sferama života.

"Naravno da je to tako. Vjerujem da muslimanke trebaju biti u mogućnosti da učestvuju u svim sportskim aktivnostima ako odluče da to učine. Izuzetno je važno da predstavljamo islam na prekrasan i miroljubiv način i mislim da to možemo kroz sport i sve aspekte života, način na koji živimo, i u ponašanju prema drugima", objašnjava uspješna sportašica.

FIBA je u odluci navela i da hidžab i turban nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igračice.

"Mislim da će se kroz ove dvije godine pokazati da za FIBA-u nošenje bilo kakvog pokrivača za glavu neće predstavljati opasnost za igrača ili protivnika. Molim Boga i vjerujem da će pravilo biti trajno promijenjeno, a da ćemo mi uvijek biti u mogućnosti da igramo s hidžabom ili bilo kojom vrstom pokrivača ili odjeće", istaknula je Kaljo.