Najniži košarkaš na svijetu

Ima talenat, ima brzinu, ima šut, ali nema visinu i to je njegov jedini hendikep, inače bi odavno zaigrao u najjačoj ligi na svijetu. Ipak, on ne odustaje od svog sna. Upoznajte Jahmanija Swansona, najboljeg igrača među niskim ljudima

Jahmani Swanson je vrhunski košarkaš iz SAD, ali ono što ga odvaja od ostalih je visina.
 
Sa samo 130 cm Jamani ne može da dobije neku ulogu u bilo kom ozbiljnijem timu, ali on ne odustaje i bori se da dođe do svog sna.

Da zaigra u nekom ozbiljnom tim ili čak u NBA ligi.

Igrao je basket i protiv viših od sebe, protiv pravih profesionalaca i svima je dokazao da može. On je zvijezda ekipe NewYork Towersa koja je sačinjena od malih ljudi, a tamo je najbolji igrač – Michael Jordan košarke za male ljude.

Njegova majka Sabrina mu je inspiracija, jer je i ona niska rastom, a tokom odrastanja učila ga je da nije drugačiji od druge djece.

"Kad sam kao klinac išao s majkom u kopovinu, ljudi su buljili u nas. A ona bi mi rekla: 'Nemoj da brineš, nisi ništa drugačiji, samo si kratak. Samo si kratak'", prisjeća se Swanson.

Odrastao je u Nujorku igrajući košarku s lokalnim momcima koji su bili mnogo viši, ali ono što je on imao je talenat koji niko nije mogao da mu ospori.

U srednjoj školi je osnovao i igrao za različite timove, ali je poslije odbio nekoliko koledža koji su igrali u Diviziji 2.

"Mogu da čuvam bilo kog igrača koji spusti loptu u dribling", kaže Jamani i dodaje:

"To je to, ne želite da spustite loptu na parket ili ako je spustite, morate da je zaštitite. Kad sam ja tu uzeću je kao da je 'kolačić'", poručuje Swanson.

Ekipa za koju igra simbolično se zove NewYork Towers (Tornjevi).

Evo kako je izgledao njihov duel sa ženskom ekipom sa koledža Menhetwill: