Uskoro na međunarodnoj sceni

Košarkaški savez će najvjerovatnije dobiti status legalnog člana Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

Poslije dozvole fudbalskoj i rukometnoj reprezentaciji Kosova od strane FIFA i EHF da mogu da igraju međunarodne utakmice i Košarkaški savez je na vratima Svjetske košarkaške federacije (FIBA).
Kosovo je, sudeći prema posljednjim informacijama, vrlo blizu da to i realizuje.
Čelnici Košarkaškog saveza Kosova nedavno su održali sastanak sa funkcionerima FIBA na najvišem nivou u Ženevi, na kojem se razgovaralo o prijemu saveza Kosova u svjetsku košarkašku familiju, ali i o razvoju igre na području Kosova.
U sastavu delegacije Kosova bili su predsjednik Erol Belegu, nekedašanji sudija saveznog ranga u SFRJ, Arben Fetahu, član Skupštine saveza i Jeton Niksha, generalni sekretar saveza.
Diskusija je obavljena na osnovu dokumenata koje je pripremio KS Kosova, a koji navodno ispunjavaju legalne uslove za članstvo u FIBA.
"Trenutno prezentirani košarkaški nivo, struktura i organizacioni dio nisu problem za eventualni prijem, već kako ubjediti čelnike FIBA u političko priznavanje Kosova", izjavio je Ljubomir Kotleba, sportski direktor FIBA, za sajt kosovskog saveza.
Kotleba je pohvalio košarkašku organizaciju Kosova za koju je rekao da se ubraja među 50-60 zemalja sa najrazvijenojim sportom pod obručima, ali i dva kluba sa Kosova koji igraju u Balkanskoj ligi.
Direktor pravne kancelarije FIBA Bendžamin Koen je na sastanku informisao goste o oficijalnim "koracima" koje bi trebalo da preduzmu da bi postali punopravna članica Svjetske košarkaške organizacije.
A kosovski savez je u međuvremenu od FIBA zatražio pomoć na nekoliko polja (od generalne strategije razvoja, rada sa mladima, edukovanja trenerskog i sudijskog kadra, ali i usaglašavanje lokalnih propisa sa međunarodnim normama). Dogovoreno je da treneri i sudije sa Kosova učestvuju u trenažnim centrima pod jurisdikcijom FIBA.