Eurobasket 2013

Košarkaška reprezentacija Slovenije, domaćina ovogodišnjeg Eurobakseta, pobijedila je sinoć u Ljubljani selekciju Italije rezultatom 84:77.

Večerašnjom pobjedom u prvom kolu takmičenja u grupi F druge runde Evropskog prvenstva u košarci nad Italijom, koja je iz prve etape takmičenja u drugu rundu prenijela maksimalna četiri boda, Slovenija je napravila veliki iskorak ka plasmanu u četvrtfinale.
Slovenci su u ljubljanskoj Stožice Areni koševima Mirze Begića i Gorana Dragića tri minute prije kraja druge četvrtine došli do prednosti od šest poena, a rezultat na kraju prvog poluvremena bio je 45:39 u korist izabranika Božidara Maljkovića.
Koševima Gorana Dragića reprezentacija Slovenije na početku treće četvrtine došla je do sedam poena prednosti, a Italijani su na 48:48 poravnali nakon tehničke greške dosuđene Jaki Blažiču.
Mirza Begić koševima pet minuta prije kraja trećeg perioda igre donio je Sloveniji "dvocifrenu“ prednost, a na kraju treće četvrtine bilo je 60:54 za domaću reprezentaciju.
Najefikasniji igrač utakmice bio je reprezentativac Slovenije Goran Dragić sa 22 postignuta poena, dok je najučinkoviti u redovima reprezentacije Italije bio Alessandro Gentile sa postignutih 20 poena.