POVREDE UČINILE SVOJE

Američki košarkaš Blake Griffin (35), koji je proveo 13 sezona u NBA ligi, najavio je povlačenje. Griffin je svoju odluku ozvaničio u objavi na Instagramu, uz napomenu da je "zahvalan" za dugu i uspješnu karijeru.

Izabran od strane Los Angeles Clippersa kao prvi pick na draftu 2009. nakon što je u Oklahomi proglašen za najboljeg koledž igrača godine, Griffin je propustio svoju prvu NBA sezonu zbog povrede koljena.

Međutim, eksplodirao je u sezoni 2010/11., postižući u prosjeku 22,5 poena, 12,1 skok i 3,8 asistencija po utakmici na putu do All-Star nastupa, kada je stigao do titule na takmičenju u zakucavanju i nagrade "Rookie of the Year".

Griffin je skupio još četiri All-Star nastupa kao član Clippersa s kojima nije uspio stići dalje od polufinala Zapadne konferencije.

Nakon što je 2017. potpisao petogodišnji ugovor sa Clippers, Griffin je samo šest mjeseci kasnije prešao u Detroit, gdje je proveo naredne tri godine. Tu je ostvario svoj šesti i posljednji All-Star nastup nakon čega je sve češće bio van terena zbog povreda.

Nakon toga nastupao je za Brooklyn Netse i Boston Celticse, koji su bili posljednji timovi u njegovoj karijeri.

Tokom karijere Griffin je u prosjeku imao 19 poena po utakmici, osam skokova i četiri asistencije u 765 utakmica regularne sezone. Pored nagrade za rookeija godine i šest All-Star nastupa, ostat će upamćen kao jedan od najboljih zakucavaća u NBA ligi ikada.