PO UZORU NA RUSE

Košarkaši Maccabi Tel Aviva nedavno su prijavili dvoranu Aleksandar Nikolić kao mjesto odigravanja utakmica u Euroligi, no zanimljivo je da je izraelskom klubu "visio" status u najjačoj košarkaškoj ligi Evrope.

Na sastanku Odbora dioničara Eurolige raspravljalo se o statusu Maccabija iz Tel Aviva nakon novih izraelsko-palestinskih sukoba koji su odnijeli više od 6.000 žrtava.

Sastanak odbora trajao je više od pet sati i bavio se raznim temama, a jedna od tema koja je prošla ne toliko opažena u medijima je moguće izbacivanje Maccabija iz Eurolige zbog rata, kao što je to učinjeno s ruskim klubovima i reprezentacijama u svim takmičenjima nakon vojne agresije na Ukrajinu.

Otkrivena su imena euroligaških klubova koji su tražili izbacivanje Maccabija. Priču su pokrenula tri španska predstavnika (Barcelona, Baskonia i Real Madrid).

Nakon što su Španci pokrenuli pitanje izbacivanja izraelske ekipe iz Eurolige, pridružila su im se i dva predstavnika Turske (Fenerbahče i Anadolu Efes).

No, razlog nije bio političke prirode. Tih pet ekipa tražilo je izbacivanje Maccabija iz Eurolige zbog sigurnosnih razloga i povećanih troškova organizacije utakmica.

Argument u korist suspenzije Maccabija bio je presedan koji se dogodio ruskim klubovima prije 20 mjeseci nakon izbijanja vojne agresije na Ukrajinu. Dodatni argument bila je zabrinutost lige za sigurnost ruskih timova, a sada izraelskih, koji bi imali potencijalne probleme pri različitim gostovanjima u ligi.

Status Maccabija u Euroligi i nastavak takmičenja osigurali su Panathinaikos, Olympiakos, Olympia Milano te CSKA Moskva, koja, iako je i sama suspendovana iz Eurolige, i dalje sa svojim dioničarima donosi odluke u ovom odboru. Na kraju su im se pridružili ASVEL, Žalgiris i Bayern te je u konačnici prijedlog izbacivanja Maccabija iz Eurolige odložen i nije ni došao na glasanje.