I TO JE MOGUĆE

Košarkaška reprezentacija SAD-a doživjela je prvi poraz u historiji od jedne afričke selekcije, a oni su u pripremnom meču za Olimpijske igre u Tokiju izgubili od Nigerije sa 90:87.

Nakon prve četvrtine Amerika je imala minimalno vodstvo od 23:22, a sličan omjer snaga viđen je i u drugoj četvrtini koja je na kraju rezultatom 20:19 pripala SAD-u.

Sredinom treće četvrtine SAD dolazi do devet poena prednosti i činilo se da će nakon toga okrenuti meč u svoju korist, no Nigerija se vraća, ubrzo dolazi i do prednosti, a dobrom igrom u finišu meča uspjeli su doći do senzacionalnog trijumfa i na kraju upisati pobjedu.
  Nigerijci su ubacili čak 20 šuteva za tri poena, a američki mediji navode da ovaj poraz dolazi devet godina nakon što su SAD na Olimpijskim igrama u Londonu slavile protiv Nigerije sa 83 poena razlike.

Najbolji na parketu bio je Miamijev igrač Gabe Vincent koji je ubacio 21 koš, dok je kod Amerikanaca najefikasniji bio Kevin Durant sa 17 koševa.

Nigerija će na Olimpijskim igrama u Tokiju igrati u grupi sa Argentinom, Italijom i Njemačkom, dok će SAD biti u grupi sa Francuskom, Iranom i Češkom.