Šah je igra na ploči za dva igrača. Ploča je kvadratnog oblika, podijeljena u 64 (8×8) polja, obojanih naizmjenično svjetlom i tamnom bojom (redovno se govori "bijeli" i "crni"). Svaki igrač ima po 16 figura, od toga osam pješaka. Jedan vodi bijele, a drugi crne figure.

Igra s ovakvom pločom i figurama postoji barem od 6. vijeka, ali pravila o kretanju figura mijenjala su se. Bitna promjena, koja čini moderni šah posve drugačijom igrom od arapskog šatrandža, uvedena je oko 1470. godine u Italiji.

Kasnije je bilo još modifikacija pravila (rokada, uzimanje "an pasant", promocija pješaka), pa su pravila konačno fiksirana tek u 19. vijeku.

Amar Šaćiri iz Prizrena ima 16 godina i smatra se jednim od najvećih prizrenskih talenata u šahu. Pohađa 11. razred gimnazije “Gjon Buzuku“ i odličan je učenik. Smatra da je šah misaona igra koja zahtjeva intelektualnu sposobnost i da je zato i zavoleo šah a ne neki drugi sport gdje se koristi “sirova snaga“. Šah ga inspiriše i vodi ka uspjehu.

Da li si član nekog kluba i da li se takmičite u nekoj ligi ili igrate po šahovskim turnirima?
Nisam član nijednog šahovskog kluba. Mislim da na Kosovu, posebno u Prizrenu, ne postoji šahovska organizacija koja bi nam omogućila usavršavanje ove drevne igre, gdje bi i mi mladi mogli naći “šahovsko utočište“, da se tako izrazim. Mogu istaći da sam prošlog ljeta bio na ljetnjem raspustu u Njemačkoj, učlanio se u šahovski klub “Rostorn“ i učestvovao na jednom turniru. Tu sam upoznao puno šahista, bio sam zadovoljan svojom igrom i napretkom, ali najvažnije je da sam još više shvatio draž i ljepotu šaha. Bio sam tamo oko mjesec i po dana. Što se tiče šaha u Župi i Prizrenu upravo je u toku faza osnivanja našeg bošnjačkog šahovskog kluba na čelu sa Fadiljom Mujovijem. Šahovski klub biće u okviru Udruženja “Internacional“ koje svima koji smatraju da imaju potencijala za šah nudi dobre uslove za rad i napredovanje i svi se mogu prijaviti i biti članovi ovog kluba.

Ko ti je uzor iz svijeta šaha?
Moj uzor u šahu je slavni američki šahista, nekada svjetski prvak Robert Bobby Fischer, inače holandskog porijekla, otac mu je bio Holanđanin a majka Jevrejka iz bivšeg SSSR-a.

Pratiš li svjetska takmičenja, kako se ona organizuje?
Povremeno pratim svjetska takmičenja u šahu uglavnom analize partija najboljih poznavalaca šaha. Takmičenja se u šahu održavaju svake dvije ili četiri godine. Slično kao i u tenisu, u šahu postoje otvorena šahovska takmičenja, na primjer “Open chess tournament“. Na tim turnirima mogu učestvovati igrači različitog rejtinga u zavisnosti od njegove jačine. Rejting se mjeri u elo-poenima, a svjetska šahovska organizacija je FIDE, to skraćenica na španskom jeziku.

Koja je šahovska reprezentacija najbolja na Balkanu a koja na svjetskom nivou?
Šahovska reprezentacija nekadašnje Jugoslavije je bila najjača na Balkanu i bila je treća na svijetu iza šahovskih reprezentacija nekadašnjeg SSSR-a i Izraela. Danas nakon raspada Jugoslavije najjača šahovska reprezentacija na Balkanu je reprezentacija Srbije koja ima najviše šahovskih klubova, takmičara te škola šaha. Na svjetskom nivou najbolja je šahovska reprezentacija Rusije, pa onda reprezentacija Izraela itd.

Imamo li šahovskih talenata u Prizrenu, ako ih ima možeš li pomenuti nekog?
Pa naravno da imamo puno šahovskih talenata. Problem što se niko od njih nije profesionalno bavio šahom. Osnivanjem škole šaha "Internacional" vjerujem da će se svi ljubitelji šaha, posebno oni mlađih generacija učlaniti i uz nadzor vrhounskog stručnjaka dosta napredovati.
Ne bih znao izdvojiti neko ime jer u današnje vrijeme rijetko ko od mladih igra šah, njima su interesantniji neki drugi sportovi.

Tvoja očekivanja i želje u 2011.?
Ovo je godina izazova za mene i mislim da ću imati uspjeha jer sa ovom novom šahovskom školom talenat bošnjačke omladine u Prizrenu doći do izražaja.

Poruka čitaocima?
Šah kao misaona igra utiče na koncentaciju, na pamćenje i ostale psiho-fizičke sposobnosti što bi svaki učenik volio imati. Zato poručujem svima, posebno mladima, igrajte šah za svoju dobrobit.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić