Iako vodi reprezentaciju aktuelnih svjetskih prvaka, selektor Italije Marcello Lippi s oprezom se osvrnuo na nedjeljni žrijeb kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo 2012. godine.

"Azzurri" su smješteni u grupu C u kojoj su i Srbija, Sjeverna Irska, Slovenija, Estonija i Farski Otoci. Lippi je posebno upozorio na Srbe i Slovence.

"Srbija i Slovenija su potencijalne opasnosti u našoj grupi. Obje reprezentacije će igrati na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu", pojasnio je Lippi.

"Imamo malu prednost jer smo u grupi sa šest timova. Mislim da su Englezi dobili najteži žrijeb", dodao je italijanski selektor.

Englezi su, inače, u peteročlanoj grupi G sa Švicarskom, Bugarskom, Walesom i Crnom Gorom.

U Srbiji vjeruju da će se lako nositi sa Estonijom, Sjevernom Irskom i Farskim Otocima, a da će ključni biti dueli sa Slovenijom, reprezentacijom protiv koje nikad nisu zabilježili pobjedu.

Ipak, selektor Radomir Antić smatra da je Srbija dobila "izuzetno zahtjevnu grupu" jer će u njoj biti tri selekcije koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi ove godine.

Prvi čovjek hrvatske reprezentacije grupu F, u kojoj se našla njegova selekcija, smatra dobrom. Naši zapadni susjedi sastajat će se sa Grčkom, Izraelom, Latvijom, Gruzijom i Maltom, odlučeno je žrijebom u Varšavi.

"Ovakva grupa ulijeva optimizam", izjavio je Slaven Bilić. "Neću reći da je idealno jer znali bismo mi nacrtati i bolju skupinu od ove. No, objektivno smo favoriti u konkurenciji ovakvih suparnika. Mi i Grci borit ćemo se za prvo mjesto."

Bilić je priznao kako nije želio igrati sa Srbijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, ali je to izbjegavao priznati uoči žrijeba, te dodao kako se ne boji nabrojanih selekcija, ali je svjestan da je u takvim utakmicama nogomet "najmanje važan".