Selektor portugalskih nogometaša Carlos Queiroz najveći je dio intervjua za internetske stranice Međunarodne nogometne federacije (FIFA) posvetio reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

U FIFA-inim terminima 14. i 18. novembra između te će dvije reprezentacije u dodatnim utakmicama kvalifikacija biti određen još jedan putnik za SP u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine.

- Bosna i Hercegovina je fantastična ekipa sa sjajnim igračima s velikim međunarodnim iskustvom. Bit će vrlo neizvjesno igrati protiv njih na njihovom terenu jer će atmosfera u Zenici biti spektakularna. Bio sam tamo i mislim da su njihovi navijači jedan od razloga zašto su došli tako daleko. Moramo se odgovorno postaviti i biti spremni odigrati najbolje što možemo. Ne budemo li u optimalnom izdanju, moglo bi nam se dogoditi neugodno iznenađenje. Ipak, nastavimo li igrati u formi iz posljednjih nekoliko utakmica, mislim da imamo velike šanse.

Biste li radije preferirali uzvratnu utakmicu u Portugalu umjesto na strani?

- Nije mi to važno. Žrijeb je jednostavno tako odredio. Moramo se fokusirati na ključno pitanje: kako pobijediti BiH? Igrat ćemo prvu utakmicu kod kuće, hajdemo onda vidjeti što će Bosanci i Hercegovci pokazati u Portugalu. To će nam pomoći da se bolje pripremimo za uzvrat.

Je li vam neki igrač BiH posebno privukao pažnju?

- Definitivno Edin Džeko. Nije slučajno imenovan među 30 nominiranih za nogometaša godine u izboru France Footballa. Impresivan je igrač koji u posljednje vrijeme doista igra iznimno dobro. Očigledno je, međutim, da nije jedini. Trenutno smo u procesu analiziranja igre Bosne i Hercegovine da bismo bili u stanju igrati što bolje protiv njih i anulirati sve eventualne opasnosti – izjavio je selektor, koji je i ovom prilikom potvrdio da se nada Cristianu Ronaldu u sastavu za obje ključne Portugalove utakmice.