- U Južnoafričku Republiku idemo igrati nogomet, a ne na praznike! Igrači će žene i prijatelje moći viđati samo jedan dan nakon utakmice - najavio je Capello pohod na naslov svjetskoga prvaka.

Izbornik engleske nogometne reprezentacije Fabio Capello bit će nagrađen s 5.7 milijuna eura ako njegova vrsta u Južnoafričkoj Republici osvoji naslov svjetskoga prvaka.

Engleska je pobjedom protiv Hrvatske 5:1 u srijedu na Wembleyju i teoretski potvrdila plasman na Svjetsko prvenstvo, ostvarivši u osmom nastupu u šestoj skupini europskih kvalifikacija osmu pobjedu. Sjajna igra Capellovih odabranika protiv Hrvatske napunila je veliki dio javnosti i navijača na Otoku optimizmom da bi ''Gordi albion'' na svjetskoj smotri mogao otići do kraja.

- Napravili smo prvi korak, plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo. Ali, za eventualni trijumf na Mundijalu potrebno nam je još jako puno rada. Dobra smo momčad, igramo dobro, ali moramo ostati s obje noge čvrsto na zemlji. Ovo je važan korak, ali ipak samo prvi korak – rekao je talijanski strateg dan nakon trijumfa na Wembleyju.

- Uvijek sam govorio da imamo dobru momčad, a sada smo u velikoj mjeri podignuli i samopouzdanje. Stoga mogu reći da možemo pobjeđivati i najjače reprezentacije na svijetu. Ja imam svoj sustav rada i jako sam sretan što ga igrači prate na pravi način. Razgovaram puno s njima na treninzima i sastancima, a moji nogometaši uvijek shvate i prepoznaju što od njih tražim. Iz utakmice u utakmicu smo sve bolji i bolji, napredujemo korak po korak – dodao je Capello.

- Kada sam prihvatio dužnost izbornika Engleske, bio sam uvjeren da imam na raspolaganju dobre i kvalitetne nogometaše, ali mi nije bilo jasno zbog čega su nudili jednu sliku u svojim klubovima, a drugu u reprezentaciji. Stoga sam jako puno vremena i energije posvetio radu na psihološkoj bazi, a igrači su me uspješno pratili i promijenili mentalitet. Prvi važni impuls u tom smislu bila je pobjeda protiv Hrvatske u Zagrebu. Nakon tog uspjeha samopouzdanje nam je odjednom jako poraslo.

- Ipak, smetalo me što uvijek igramo dobro u gostima, ali ne i na Wembleyju. Problem je bio Wembley, ali u srijedu smo protiv Hrvatske igrali jako dobro i na Wembleyju.

Capello se nije uvukao u zamku engleskih novinara koji su već tražili imena igrača za Svjetsko prvenstvo.

- To je nemoguće znati u ovoj fazi. Nadam se da ću imati priliku odabrati najbolje igrače, ali uvijek postoji mogućnost da se netko ozlijedi. Nadam se da neće, ali ne mogu već sada odlučivati o igračima za Svjetsko prvenstvo. Kada za to dođe vrijeme, izabrat ću najbolje igrače, one koji su u najboljoj formi. Neki su i sada ozlijeđeni, recimo – Owen Hargreaves. Ne znam hoće li on biti spreman do Mundijala.

Na kraju, Capello ne bi bio ono što jest da ne kaže koju riječ i o disciplini. Najavio je i dio režima za Svjetsko prvenstvo.

- Sviđa mi se atmosfera koju smo postigli tijekom treninga, naše zajedništvo. Jasno je da će engleski reprezentativci tijekom Svjetskoga prvenstva imati potrebu biti u kontaktu i sa svojim suprugama, djevojkama i prijateljima. Imat će za to i priliku, jedan dan poslije svake utakmice.

Ako je netko slučajno pomislio da je to premalo, izbornik Engleske brzo je dodao.

- U Južnoafričku Republiku idemo igrati nogomet, a ne na praznike!