Prilično frustrirajuća novotarija

Facebook svako malo uvede neke novosti zbog kojih korisnici nerijetko negoduju. Ne tako davno, Facebook je "osvježio" izgled i raspored određenih segmenata korisničkih profila, newsfeeda i sl.

No, najnovija fora je automatsko pokretanje (autoplay) videa dok scrollate po newsfeedu. Iskreno, prilično frustrirajuće. Sreća u nesreći jest činjenica da se video pokreće bez zvuka. Dok se na desktop računalima ova opcija može jednostavno isključiti u postavkama, na mobilnim uređajima na žalost to nije u potpunosti moguće.
Proći ćemo kroz korake potrebne za isključivanje ove funkcionalnosti na desktopu, Androidu te iPhone i iPad uređajima.

Desktop

Ako koristite Facebook na svom desktop (stolnom) računalu ili laptopu, autoplay videa možete isključiti u postavkama na slijedeći način:
U gornjem desnom dijelu stranice, otvorite padajući izbornik i odaberite Settings -> Videos. Možete kliknuti ovdje kako biste odmah otišli u dotične postavke.
Pod Video settings -> Auto-play Videos iz padajućeg izbornika izaberite Off.
Ukoliko na Macu surfate koristeći Safari (ali i općenito ako koristite ovaj preglednik), morati ćete ovu postavku promjeniti u nekom drugom pregledniku. Naime, Safari iz nepoznatih razloga jednostavno ne prikazuje ovu opciju.

Na Androidu

Na žalost, na mobilnim uređajima ne možete u potpunosti isključiti autoplay videa. No, možete postaviti da autoplay radi samo ako ste spojeni na Wi-Fi mrežu:
1. Otvorite Facebook aplikaciju i u lijevom izborniku odaberite “App Settings”
2. Selektirajte “Auto-Play Videos on Wi-FI Only“.

Na iOS-u

Jednako kao na Androidu, na iPhone-u i iPadu možete samo postaviti da autoplay radi samo ako ste spojeni na Wi-Fi mrežu:
1. Na početnom zaslonu otvorite aplikaciju iOS Settings -> Facebook Settings
2. Pod Settings u opcijama za Video uključite opciju “Auto-Play on Wi-Fi Only”
Ko zna što nam Mark & ekipa spremaju za blisku budućnost. Kako god, ako vam se ne sviđa novotarija s autoplay-om videa, sada znate kako ga isključiti/djelomično onesposobiti.
Naravno, uvijek možete koristiti i dobri stari AdBlock.