Mislili ste da ono što tipkate prije objavljivanja ostaje dostupno samo vašim očima? E pa grdno ste se prevarili, jer svaka riječ koju napišete prije nego što nepovratno pritisnete “enter”, dostupna je i pogledu “velikog brata”, odnosno Facebooka.

Potvrdili su tu informaciju iz sjedišta kompanije u Palo Altu nakon što su dva istraživača provela studiju o učestalosti autocenzuriranja korisnika. Tokom nje pratili su neobjavljene postove pet miliona slučajno odabranih korisnika društvene mreže u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.
Iako nisu mogli ustanoviti šta su korisnici tačno napisali, zabilježen je svaki zapis koji je sadržavao najmanje pet znakova, a ako on nije bio objavljen u roku od deset minuta, istraživači su ga smatrali autocenzuriranim.
Facebook je objasnio da studija nije bila usmjerena na otkrivanje onoga što ljudi pišu nego jesu li ili nisu upisali nešto. Istaknuto je i da je zaštićen identitet svih praćenih korisnika te da je cijelo istraživanje provedeno u skladu s uvjetima korištenja društvene mreže, a koje su svi korisnici dužni prihvatiti kada se prijavljuju na Facebook.